Защо фирменият сайт не ни носи клиенти?

Няколко пъти ми се случва да разговарям с бизнес мениджъри, които уж искат да си обновят сайта, да постигнат ново онлайн присъствие, да се възползват от предимствата на интернет маркетинга, и после се отказват. С аргумента, че няма смисъл да инвестират време и пари в това, тъй като фирменият сайт досега не им е донесъл кой знае колко нови клиенти.

Навсякъде четем колко евтин и ефикасен инструмент е интернет маркетингът. Как помага на фирмите да общуват по-добре със сегашните си клиенти и да откриват по-бързо и по-евтино нови клиенти. А това някак си не се удава на повечето български фирми. И те не могат да разберат причините.

Защо фирменият сайт не ни носи клиенти?

Причина 1 – Фирменият ви сайт изглежда неандерталски

Помислете си, ако сe намирате в ерата на iPhone, как ще предпочетете да се свързвате с приятелите си – по стария фискиран телефон или с iPhone? Вече сме на границата между web 2.0 и web 3.0 Хората предпочитат да влизат и разглеждат сайтове, които са със съвременна визия и информационен дизайн. Няма да си губят времето и да се напъват да се ориентират в сложните ви менюта и навигации, да зареждат flash реклами или да попълват дълги регистрационни форми, за да си свалят една брошура от сайта ви.

Истината е, че с хубавото лесно се свиква. Хората вече имат нов стандарт на мислене и общуване в интернет. Хората – това са вашите потенциални клиенти. Ако вашият сайт не им допада, те просто ви отминават. Това е горчивата истина!

Причина 2 – Фирменият ви сайт е като учебник по висша математика

На ден срещаме все повече хора. Чуваме все повече звуци. Претоварваме се с все повече информация. Всички сме уморени и дори в къщи започнахме да общуваме телеграфно. По възможност по-кратко. По възможност по-бързо. Накъсано. Малко крейзи, малко в стил “facebook”.

Знам, че спорите с мен, знам, че това не ви допада. На мен също понякога не ми. Вие сте сериозни и задълбочени. Вие подхождате отговорно към бизнеса си и смятате, че това е сложно занимание. Вие очаквате и клиентите ви да мислят така.

Но това не отменя фактите. Сложното днес не е на мода. Доказано е, че всяка година катастрофално намалява броят на желаещите да следват висша математика.

Ако вашият сайт прилича на учебник по висша математика, време е за промяна – многото информация просто не се възприема. Сложното отблъсква съвременния човек. Колкото по-млад е, толкова е по-изкушен нещата да стават бързо, по-простичко, да разберат всичко за пет минути, само с един клик на мишката, само с един поглед. Това е реалността. Ако не се съобразявате с нея, вие отблъсквате посетителите на сайта си.

Причина 3 – Няма ви на вашия сайт

Сайтът ви е скучен, официален, скован, делови… Сайтът е пълен с данни, статистика, снимки, телефони, каталози, брошури, примери на проекти, имена и лога на клиенти… Вас обаче ви няма там.

Ако сте собственик на малка фирма, която е още неутвърдена, как очаквате хората да ви повярват, ако не им покажете кой сте? От какво се страхувате? Какво според вас ще загубите? Хората в бизнеса искат да общуват с хора в бизнеса. Когато търсят … адвокат за бракоразводното си дела, частен учител за мързеливото си дете, психолог за изнервената си съпруга… ще се обърнат към човек, на който може да се има доверие.

Ерата “от уста на уста” отмина. Никой няма време да звъни на познати, за да разпитва кой ги е развел, кой е вразумил детето им, кой е укротил съпругата им. А и това не се споделя лесно. Хората вече сами търсят в интернет всичко, от което се нуждаят. И решават не от къде, а от кого да го купят.

Ако пък фирмата ви не е толкова нова и толкова малка, хората имат усещането, че няма да имате време за тях. Че ако се обърнат към вас, никой няма да им обърне внимание. За съжаление, така и се получава в повечето от случаите. Аз лично никога не се свързам с управител, който има е-мейл manager@firma.com  и не правя поръчки на търговски отдели с мейл sales@firma.com. Винаги искам да знам повече не само за фирмата, а за това какви са хората, от които ще купя това, което търся!

Затова – моля, настанете се в сайта си. Не се притеснявайте, отпуснете се. Представете си, че сте в любимото си кресло. И говорите с добър приятел. Само така ще спечелите доверието на нови клиенти с фирмения си сайт.

Причина 4 – Много рядко посещавате сайта си

Сигурно пак ще решите, че прекалявам, но (моля за извинение), аз все пак аз ще ви попитам – колко често посещавате сайта си? Откогато вашият маркетинг специалист изсипа първата версия на съдържанието след едномесечен къртовски напън, влизал ли е той там? А вие влизахте ли? Казахте ли скоро нещо ново? Качихте ли нещо свежо, нещо актуално, нещо, което се случи наскоро с фирмата ви.

Сигурно сте много зает и имате супер много и супер неотложни ангажименти. Но ако имате приятелка и й звъните веднъж в седмицата, а все нямате време за нея, нали не очаквате, че тя ще скучае през това време?

Хайде, вземете се в ръце и направете малко усилие. Погледнете картинката към този пост – тя не е вярна. Тя ви обещава, че като качите новия сайт, само ще протегнете ръка и купчина нови клиенти ще попаднат в него. Но това не е вярно. Трябва да ги привлечете сам. Всеки ден. Един по един.

А при вас как е – носи ли фирменият ви сайт достатъчно нови клиенти?