Как да мотивирате служителите

Съществуват само два типа мениджъри – лидерите, които могат успешно да мотивират своите служители, и шефовете без мотивационни умения. В тази статия ще разгледаме мотивацията отвъд парите. Ще говорим за желанието и насърчаването, което рядко присъства в българските фирми.

Просто накарайте служителите ви да се чувстват специални в това, което вършат. Само така те ще работят с удоволствие и желание.

Историята за шефа, секретарката и кафето

Две софтуерни фирми, едната със 100 служителя, а другата със 50, имали близо еднаква печалба.

Първата се прославяла със своя взискателен и вечно недоволен шеф. Той винаги бил прав, а другите грешали. Критикувал служителите си и рядко бил доволен от тях. И никога не вършел друга работа, освен да командва. За него правенето на кафета било скучна и неинтересна работа и ясно го демонстрирал. Когато казвал на секретарката да прави кафета, тя го вършела с явно нежелание, с каквото и самият шеф би го извършил. Естествено, почти всичките 100 служителя на фирмата имали негативно отношение към работата.

Втората фирма била двойно по-малка, но също толкова печеливша. А шефът бил коренно различен от този на конкурентите. Той имал умението да кара всеки да се чувства специален. Той казвал на програмистите за секретарката: “Соня прави най-ароматното кафе от всички във фирмата. Никой друг не може да прави кафе като нея.” Казвал й го лично. На секретарката за програмистите казвал: “Тези три момчета са най-добрите програмисти, които досега съм имал. Работят разбрано и ефективно.” Казвал им го лично. Той създавал такова чувство на уникалност и стойност във фирмата, че всеки работил с удоволствие за него.

Видяхте разликата, нали?

Поуката от тази история

Насърчавайте служителите. Забележете какво правят най-добре и ги похвалете публично. Когато имате критика, правете го лично и деликатно – никой не харесва да му посоват, че твърдо греши. Ако имат да ви казват нещо, изслушайте ги внимателно и обмислете думите им.

Бъдете добър човек и ще бъдете добър мениджър на ниво общуване.