Как да работим с блогъри?

Отдавна си мисля за подобна публикация. Много хора от бизнеса са ме питали как могат да ползват блогърите за популяризиране на свои продукти или промоции. Други ми пишат директно за да използват блога ни като евтина и бърза PR среда.

Силните блогове са влиятелна медия

Безспорно е добре, че българският бизнес осъзна значението и силата на блоговете като медия. Факт е, че само допреди една-две години това масово не се разбираше.

Днес в България вече има над 50 блогъри, които са активни от няколко години, техните блогове са посещавани непрекъснато, приятелите им са много, а гласът им се чува.

Затова все по-често хората от бизнеса ни пишат. Лаская се и аз от мисълта, че Global Markets е сред ухажваните от бизнеса блогове, но…

Моят опит в сътрудничеството с бизнеса е по-скоро тъжен

Първи вариант – изпращат ми е-мейл с обръщение “Здравейте, Рени” и кратък текст за новото, велико постижение на фирмата. Прикрепено е прес-съобщение, а молбата е да го публикуваме в блога. Не се казвам Рени, но отварям прес-съобщението. То е написано сухо и формално, сякаш е извадено от примерни текстове към учебник по бизнес отпреди двадесет години. Това, което съдържа, няма нищо общо с тематиката на блога ни, нито с интересите на нашите читатели.

Моята реакция? В началото си губех времето и задължително отговарях на мейла, като обърквах името на адресата. По този начин се надявах следвашият път от фирмата да бъдат по-внимателни, като търсят сътрудничеството ми. Обяснявах подробно каква е целта на блога ни, защо сме станали блогъри и че не предлагаме услуги за формално информиране по теми, които не интересуват читателите ни – нито платени, нито безплатни.

Вече не го правя. След десетия подобен мейл реших, че няма смисъл.

Втори вариант – фирма организира събитие, това е най-често обучение, семинар, конференция. Набелязва си няколко блогъра за потенциални медийни партньори, изпраща им стандартно предложение за това колко процента от направените продажби през блога ще получат и еднакъв банер за събитието и… толкова.

След това, по едно и също време всички блогъри започват да пишат за това събитие. Едно и също нещо. Едно и също послание. Едно и също търговско предложение. За около една седмица преставам да чета други блогове – просто знам какво пише в тях.

Аз не се включвам в информационно-промоционалната кампания. Защото не обичам да съм анонимен търговец в интернет. Аз съм вложила много усилия, време, средства, надежди, мечти и емоции в блога си. И не искам да съм една от всички, използвани като евтини страници на стандартен ежедневник. Освен това, уважавам читателите си. Искам това, което намират в блога, да е уникално. Иначе могат да си го прочетат … откъдето и да е.

Трети вариант – канят ме да посетя събитието и да отразя своите впечатления от него. Аз нямам свободно време в изобилие, темата е вече доста експлоатирана и… просто не отивам. Отново около седмица след събитието не чета други блогове. Във фейсбук всички приятели блогъри публикуват внезапно, спонтанно и много собствени снимки от това събитие и страшно много се радват…

А как  да работим с блогъри все пак?

Ето каква е моята собствена позиция по въпроса – надявам се това да помогне на бизнеса как да използва силата на блогърите.

Първо, откликвам на подобни предложения само тогава, когато тяхната цел съвпада с интересите на по-читателите на Global Markets. Този блог се пише заради тях и неговата тематика е маркетинг. Нашата цел е да публикуваме размисли и идеи за това как най-успешно да маркетираме в български условия. От време на време публикуваме по-размити и общи размисли, но те са наши лични и не са провокирани отвън, просто споделяме неща, които смятаме, че са важни за нас и за нашите приятели в блога. И които ни правят по-добри в живота и в бизнеса…

Второ, в нашия блог никога  не постъпваме елементарно. Не публикуваме дословно изпратени готови текстове, нито промоции и търговски предложения, които могат да се срещнат по едно и също време на поне още десет места в блоговете. Global Markets има уникално съдържание. Тук писаници “copy-paste” не са любими…

Трето, ако темата, по която бизнесът предлага да си сътрудничим, представлява интерес за нас и има нещо общо с насочеността на блога ни, инвестираме повече време и усилия, за да изработим стратегия, която е уникална. Нашите публикации са различни – наблягаме на предисторията на събитието, на особеностите на фирмата, на това как тази фирма прави маркетинг, какво е уникалното в нейния бизнес модел или търговско предложение… Така че – ако искате да работим заедно, помислете повече как можем да го направим.

:)

Ние приветстваме всяка оригинална идея, която ще бъде интересна и полезна за читателите на нашия блог