Кои компании са успешни в маркетинга?

Кризата обръща представите ни за света, за позволеното и непозволеното, за смисъла на бизнеса, за глобализацията, финансирането на бизнеса и печалбите…

Някои хора смятат, че старият маркетинг умря и сега идва новият, по-модерен, по-ефективен, по-по-най маркетинг…Искам да ви кажа, че аз не промених представите си за маркетинга по време на кризата.

Напротив, кризата ми доказва ежедневно, че представите ми за маркетинга са верни! Много съм доволна от това, защото все повече собственици и мениджъри на бизнес срещам напоследък, които започват да вярват в силата на маркетинга и започват да споделят моето схващане – че маркетингът е просто… изкуството да правиш бизнес!

Та… за какво говорехме? Кои компании са успешни в маркетинга?

1. Компаниите, за които маркетингът е фирмена философия

Какво значи това ли? Това са компаниите, за които да имаш маркетинг отдел не е просто мода, нито разход, от който можеш да започнеш “оптимизацията”, когато дойде криза.

Компаниите, които смятат, че маркетингът има дял в постиженията им и не е единственият виновник за затрудненията им.

Компаниите, в които всеки служител – от чистача и шофьора, до висшия мениджмънт и собственика – практикува маркетинг.

Никак не е просто за постигане, всъщност…

2. Компаниите, които не се страхуват да се променят

Вчерашните победи за тях не са повод за прекомерна гордост, която им пречи да се развиват. Тези компании непрекъснато следят накъде отива света, интересуват се от производствени технологии, от технологии на управлението, от продуктови и маркетингови иновации…

Компаниите са като нас, хората. Някои дълго време ни увещаваха, че в България криза няма и няма да дойде. Е, дойде. И май не бърза да си отива? Някои като щраусите забиват в пясъка глава – да не виждат какво се случва навън. Неее, ако духа вятър, няма как да не ни понесе. Ако навън е студено, няма как да не измръзнем. Трябва да гледаме реалностите в очите и да се опитваме да се променим.

3. Компаниите, за които клиентът е цар

Няма да забравя една мисъл от един велик гуру на продажбите:

  • Компаниите не съществуват, защото имат велики идеи и продукти.
  • Компаниите не съществуват, защото имат велик мениджмънт.
  • Не съществуват, за да носят печалба…
  • Компании има, защото има клиенти!

Когато компанията започва да мисли, че е велика, че клиентите не я разбират и затова не купуват от нея или я напускат, това е началото на края. Какъвто и маркетинг да се практикува в техните маркетинг лаборатории, едва ли чудото ще стане… Клиентът е царят, не компанията.

А вие как смятате – кои компании са успешни в маркетинга?