Суперблогове за нови фирми

Каква е целта на блога?

Обмислете го наистина внимателно още преди да сте инвестирали в домейн и хостинг.

Ще го използвате като инструмент за популяризиране на фирмата чрез търсачки и социални мрежи? Или вече имате списък с потенциални клиенти, на които искате да покажете иноваторски и екипен дух? Ще се използва ли по-скоро за общуване с клиенти, или ще служи за привличане на нови?

Отговорите на горните въпроси достатъчно точно определят какви статии ще пишете.

Имате ли план за съдържанието?

Виждал съм толкова много фирмени блогове, в които не е писано от няколко месеца. Нека се разберем отсега – ако искате уеб страница и нямате желание или време да пишете поне по една статия седмично, тогава направете точно това. Но ако имате намерение да се отличите и да подходите отговорно и креативно към маркетирането на компанията в интернет, създайте си блог, който редовно ще обновявате и разпространявате.

Дори в началото бълването на нови идеи за статии да изглежда като детска игра, застраховайте се от липса на идеи с план за съдържанието.

Да предположим, че представлявате компания за печатане на визитки. Планът може да изглежда така:

  • Новини и подобрения в услугите
  • Примери за креативни и стилни визитки
  • Съвети за дизайн на визитките
  • Съвети за избирането на подходящата хартия
  • Интересни истории и бизнес успехи, започнали с размяната на една визитка
  • 99 места, където можете да размените визитки (поредица от статии)
  • Конкурс на месеца за най-добре направена визитка
  • И така нататък

Не използвайте статиите, за да разказвате фирмената си история или да се хвалите. Никой не се интересува от вас. Интересува се от това, което можете да направите за тях. Тук блоговете отново идват на помощ. Споделяйте отзиви на доволни клиенти, давайте съвети за използването на вашия продукт и разказвайте истории за успех. Намерете всяка малка причина хората да се обърнат към вашата компания, вместо към конкурентите, и я споделете.

Не забравяйте страниците

Плюсовете на WordPress като блог платформа са, че можете да правите статични страници и дори да зададете някоя страница като начална, вместо списък с последните страници.

Не подценявайте списъци с клиенти, страниците с информация за вашата фирма и продуктите или услугите, които предлагате. Предоставяйте колкото се може подробна и практична информация повече, без да изпадате в самохвалби.