За кой български бизнесмен учат в Харвард?

Сигурно усещате, че от известно време имам затруднения с вдъхновението. Предполагам,че ви липсва. И на мен – също, повярвайте ми!

Ето че днес ви предлагам един вдъхновен пост за компенсация. Разказ за човек, който винаги ме е възхищавал… И така, на въпроса – знаете ли проектите на кой българин се изучават в Harvard Business School?

Сигурна съм, че нe сте и предполагали, но вече се досещате – това е Христо Явашев или както всички го наричат, Кристо.

Някои факти или как да помогнем на съдбата

Един беден студент от Художествената академия се задушава в каноните на един стил, наречен изкуствено “социалистически реализъм”, име, изкуствено също като стила. На двадесет и няколко години, без име, без пари, без да знае чужди езици, той решава, че трябва да напусне България и да поеме по пътя на неговото, а не измисленото изкуство.

След много перипетии попада в семейството на видни френски аристократи, в чиято дъщеря се влюбва и която отговаря на чувствата му. Почти като в приказка, ако изключим реакцията на семейството й – естествено, те са разтревожени и съвсем набързо, практично като французи, успяват да я омъжат. Тя напуска съпруга си заради Кристо. И двамата биват отречени от рода й.

След още много перипетии, един син и няколко успешни проекта, френското семейство най-сетне се убеждава, че тяхната дъщеря е намерила верния си спътник в живота.

Оказва се, че консервативна Европа трудно приема свободната мисъл на младото нестандартно семейство. За разлика от Ню Йорк. И те отиват да живеят и работят в Америка. Където, близо до 5то авеню, все още живее Кристо. Вече без неговата  дива и муза – смелата и вдъхновяваща Жан-Клод, която е покосена от рака.

Проектите на Кристо и Жан-Клод – на границата между изкуството и бизнеса

Двамата налагат един нов поглед към изкуството – създаване на творби в естествената среда, в която живеем, градът и природата, творби, които са монументални и мимолетни едновременно… Средството – нещо много просто и делнично, нещо, което правим всички непрекъснато, но със съвсем други цели – опаковане.

Опаковането на Райхстага, Берлин

Всеки проект е уникален. От моста Понт Ньоф в Париж, през Берлинския Сенат и островите в океана, само за получаване на разрешително са необходими години преговори, убеждаване, срещи с най-различни институции и хора.

Острови във Флорида. Не е ли много тъжно и актуално това днес, когато океанът край Флорида продължава да се пълни с нефт?

За да се реализират големите им проекти, са необходими огромни средства – говорим за десетки милиони долари. Кристо и Жан-Клод намират средствата сами.

Сами организират цялата работа по набавянето на материала, ангажирането на работниците, опаковането на обекта, представянето… като в една съвременна проектно-ориентирана фирма!

Дървета в Швейцария

Представяте ли са каква енергия, какво въображение, каква организация и воля за работаКакви комуникационни уменияEдин беден, никому неизвестен българин и една разглезена френска аристократка.

Чадърите – Япония

Кристо – най-успелият български бизнесмен

Ако си говорим за известни и успели български бизнесмени, за мен той е най-известният. Най-успелият. Защото успехът и стойността в бизнеса се измерват не с приходите от фирми, които преливат пари насам-натам, нито с луксозните коли, нито с броя на жените около теб… А със стойността, която си сътворил и която остава за другите. И с успешната реализация на твойте идеи, с реализацията ти като предприемач!

Стойността на бизнесмена се измерва не само с големината на неговото самочуствие, а с признанието на другите за неговите качества и … продукти!

В този смисъл, знаете ли какво друго ме впечатли от интервюто с него, което гледах през уикенда – невероятната му естественост. Не искам да наричам поведението му скромно, защото той е велик и богат, и отлично съзнава това. Но в думите му нямаше капка престореност, надменност, демонстрация на надмощие.

А, да – това, заради което попаднаха в Global Markets. Работите им се считат за бизнес проекти, достойни за изучаване от студентите в Харвардското бизнес училище.