Защо фирменото блогване не е това, което…

От три-четири години най-добрите блогъри пропагандират ползите от фирменото блогване. Най-известните маркетинг консултанти признават, че маркетингът не е това, което беше. Че е крайно време да забравим за егоцентричния маркетинг, фокусиран върху това, което искаме да спечелим. И да се фокусираме върху клиентите.

Единственият начин да го направим, е да имаме собствен канал за директна комуникация с клиентите. Като че ли фирменият блог е най-ефективният и най-евтиният такъв канал. Така изглежда в очите на специалистите. Обаче…

Защо толкова малко добри фирмени блогове има в България?

Все още практикуваме егоцентричен маркетинг

Вчера ми зададоха един много интересен въпрос – дали българският бизнес вярва повече в маркетинга, отколкото да речем, преди 5 години. В началото бях позитивна. Кризата накара много бизнемени да се замислят дали продават по верния начин.

Понеже всички загубихме клиенти, наистина започнахме да се замисляме защо? И как да не ги губим?

Но сме много далеч от ефективната вяра в силата на маркетинга. Българският бизнесмен усети, че маркетингът е средството, с което се намират повече нови клиенти и дори – начинът, да задържим старите. Но… все още не знае как точно работи това животно. Че не е просто еднократна кампания. Че не е само осигуряване на бюджет.

Че маркетингът е начин на мислене. И е успешен тогава, когато е фирмена ценност, приоритет и се практикува не само от самотници в маркетинг отдела…

Нямаме качествени маркетинг специалисти

Много съжалявам, но това е самата истина. Няма достатъчно качествени хора, които да поддържат добри фирмени блогове. Стигнали сме до ситуация, в която компетентностите в бизнеса са концентрирани в главите на много малко хора. Обикновено собствениците и техните най-близки приближени, пардон – един-двама оперативни мениджъри.

Това са супер заети хора, които просто издъхват. Същевременно не са се доверили на други хора в компанията и не са успели да си възпитат добри специалисти. Повечето служители в типичната българска компания не знаят защо работят точно в тази компания. Те са там само заради това, че трябва да са някъде. Те стоят от ден до пладне. Те не притежават компетентностите, необходими за успешен устойчив бизнес… В това число и маркетинг специалистите ни.

Просто и тъжно. Няма кой да пише в българските фирмени блогове. Няма компетентни хора, които могат да отделят няколко часа време на седмица, за да има ефект от фирмения блог.

А с аутсорсинг рядко се получава… Защото, ако във фирмата няма такива хора, извън нея пък са още по-малко…

Не сме постоянни и искаме бързи резултати

Хайде, давай, бързо! Това е една от любимите реплики на българския мениджър. За къде точно бързаме? Да прелъжем поредния клиент? Да издадем още една фактура? Да платим още едни заплати? Така ли трябва да се прави бизнес през 21 век?

Ако нямаме търпението да говорим истински с клиента, нищо няма да се получи. Ако не го правим постоянно и внимателно, ефектът ще е съмнителен.

Малко като дядовците на снимката. Хората обичат да общуват тогава, когато имат време да го правят и когато техният глас се чува. И когато цялото време на света е тяхно… Тогава стават приятели.

Успешно фирмено блогване!