Как да използваме маркетинг консултант?

Маркетинг консултантът е една почти непозната професия в България. Едва няколко човека се осмелиха да нарекат себе си маркетинг консултанти и да се потопят в мътните и трудни за преплуване води на консултантския бизнес. Но… този пост не е за тях, а за нас, всички останали – техните клиенти. Защото на нас ни e по-трудно, нали?

С намерението да ви помогна да използвате маркетинг консултант, пиша този пост.  И така, няколко съвета от мен за успешна работа с маркетинг консултанта:

1. В никакъв случай не определяйте предварително ангажиментите му

Да не вземете да губите време и предварително да мислите от каква точно консултация имате нужда?

Ако се фокусирате само върху стратегиите и планирането, можете да загубите ценни съвети относно ефективността на работата ви. Ако пък се ограничите само върху един продукт или услуга от портфолиото си, какво ще правят останалите, горките, без професионалната намеса на консултанта?

Оставете възможност на консултанта да си прецени силите и сам да определи за какво да ви консултира. Така или иначе ще ви изложи пред шефовете и ще се постарае да изглежда по-компетентен от вас – нека поне здравата се помъчи преди това!

:)

Другата възможност за определяне на обхвата на консултацията му е да му предоставите най-успешната си марка, там, където сте най-добри – нека да го видим как ще ви критикува тогава 

2. Не му позволявайте да одитира дейността ви

Някои маркетинг консултанти настояват да одитират онзи аспект от маркетинга, който ще консултират!!! Ама че нахалство – предоставете им няколко рекламни материала и нека да си четат от интернет сайта какво правите и как работите. В крайна сметка, защо сте го наели – вие него да обучавате или той вас да консултира?

Освен това, ще му плащате за да работи, а подобни излишни разговори само ще го разфокусират – я, да не се разсейва толкова!

Алтернативно решение при поискване на информация от консултанта е да му изпратите първо договор за конфиденциалност от петдесетина страници, от който да му настръхнат косите и или да не посмее да го подпише, или да не посмее да отвори документите и данните, които ще му изпратите след това. Не забравяйте да вмъквате непрекъснато клаузи от договора в разговорите си с консултанта.

3. Не му разрешавайте да се среща с ръководството

Някои по-напористи маркетинг консултанти упорито напират към вратата на шефа. Вземете мерки – изпратете го в командировка в чужбина, на среща с важен клиент, при нотариус… Измислете нещо, за да охладите ентусиазма на консултанта.

Ако пък случайно успее да влезе в кабинета, вмъкнете се бързо с него и вземете думата. Постарайте се да го уморите, объркате и зашеметите така, че да забрави какво е искал да попита и какво е възнамерявал да каже.

4. Когато получите доклада му, скрийте го

Когато (ако) получите доклада му, веднага си го сложете в бюрото. Лекичко се постарайте всички да забравят за него. Какво пък толкова – в крайна сметка вие в маркетинг отдела сте тези, които би трябвало да изучават този доклад като библията и да започнат да се молят по новому.

Ако все пак някой някога се досети за този документ, небрежно изкоментирайте “Всичко това всъщност отдавна го правим… Чудно как нищо не е разбрал?”

:)

Изобщо, в случая, най-подходящо е да следваме съвета на един мой любим преподавател по математика, който сериозно твърдеше, че проблемите … не са за преодоляване, а за заобикаляне 

Приложете съвета към вашия консултант и със сигурност ще изпитате задоволство от съвместната ви работа! Успех!