Как да напишем книга, която да маркетира?

Обещах на Пламен да му помогна в оформянето на книга за неговата компания, с която да маркетира. Обещах, а затънах в работа. Почти не излизам от офиса. Времето ми стига само за много работа, оскъдно домакинстване и нощен Global Markets…

Междувременно, за да спазя обещанието си, правя този пост. Как можем да напишем книга, която да маркетира заедно с нас?

1. Изберете емоционално и провокативно заглавие

Изберете правилното заглавие. Ако хората го харесат, ще разлистят книгата. То трябва непременно да съдържа основния ви продукт и послание с добра емоция в него. Примери?

  • “Защо да запишем детето си в частно училище?”
  • “Съвети за бързо и правилно почистване на дома”
  • “Как да летим с нискотарифна авиокомпания?”
  • “Защо да се храним био?”
  • “Можем ли завинаги да се спасим от хлебарките?”

2. Направете стилен и интересен дизайн на корицата

Корицата създава първото впечатление. Дайте думата на професионален дизайнер и … не му се пречкайте. Изпробвайте впечатлението на корицата върху приятели и познати.

3. Изберете лесен за четене шрифт

Не се впускайте в експерименти с непознати шрифтове и странни големини. Тази книга трябва да се чете бързо и лесно.

4. Нека вашата книга да е кратка и ясна

Може продуктът ви да е сложен, но това не трябва да личи. Бъдете кратки и ясни. Тази книга трябва да ви е помощник, а не плашило за читателите. Не повече от 40 страници текст. Не повече от 4-5 основни акценти.

5. Не забравяйте за съдържанието

Дори книгата да е малка, постарайте се да помогнете на читателите да се ориентират. Как? Като направите съдържание на четирите или петте основни теми, по които пишете в книгата. Не искам да ставам скучна, но все пак – да не забравите да номерирате страниците в книгата.

6. Визуализирайте идеите си

Много важно е да представите визуално идеите си. Картинки с приятелско чувство за хумор, съобразени с възрастта на потенциалните ви клиенти, техните интереси, с лека закачка… Потърсете в мрежата, в сайтовете със свободно разпространяеми снимки, нарисувайте си картинки сами… Има много възможности.

7. Обяснете как работите

С книгата приближете потенциалните си клиенти до вас. Отворете завесата. Махнете бариерите. Нека читателите да разберат как работите. Едно, две, три… Кратък алгоритъм на вашата услуга. Ако не си представят какво ще се случи с тях, трудно ще ви се доверят.

8. Нека читателите да ви усетят

Дайте информация за себе си, бъдете себе си. Читателите нека усетят що за човек сте вие.

Притеснителен и леко темерут? Пунктуален и малко подробен? Веселяк, но винаги точен? Рано заспивате и рано ставате, защото много работите?

Personal touch, моля  Само ще ви помогне…

9. Изпробвайте впечатлението, което книгата създава

С риск малко да се повторя, но… посъветвайте се с хора, в чието мнение вярвате. С приятел, с гаджето си, с тъща си, с дядо си, с детето си… Отворете си ушите и ги чуйте. Харесва ли им? Ако не – какво биха направили, за да променят книгата? Как биха я написали те?

Естествено, обърнете се към 5-6 човека, на които действително вярвате. И които няма да ви загубят времето. Иначе просто ще зациклите и книгата ви може да не види бял свят.

10. Прочетете няколко пъти сами книгата, преди да я пуснете

Прочетете я рано сутрин, когато сте свежи. Прочетете я на обяд, когато сте гладни. И вечер, когато сте уморени. Какво си помислихте? Харесахте ли я? Стигнахте ли докрая?

Ако не, не се отчайвате, но… ще трябва да пренапишете вашата книга отново 

Приятно писане  И не забравяйте за бирата!