Подготовка за явяване на интервю гарантираща успех !

Преди време посетителка в блога ми предложи да продължим темата за успешното кандидатстване за работа с явяването на интервю. Да, кандидатстването за работа си е цял процес, доста сложен и в него нито един етап не бива да се подценява.

Да си подготвиш добре документите – CV, мотивационно писмо, препоръки и др., е само първата стъпка. Много млади хора обаче едновременно се радват и стъписват, когато ги поканят на интервю… Толкова ли са страшни интервютата?

Как да се подготвим за интервщ за работа

1. Проучете добре компанията, в която кандидатствате

На интервюто задължително ще ви проучат какво знаете за компанията, в която кандидатствате. Статистиката ми сочи, че от десет кандидата за работа едва 1-2ма си дават труда да се запознаят внимателно с потенциалния си бъдещ работодател. А това е голям пропуск,независимо от това дали компанията е голяма или малка, нова или с дълга бизнес история.

Днес не е трудно да направите това – интернет ви предоставя достатъчно възможности. В уеб сайта на фирмата се информирайте какви продукти предлага, кои са предимствата й пред конкурентите, кои са нейните клиенти. В Търговския регистър можете да видите кои са нейните собственици и как се е развивал бизнесът през годините.

Добре е да потърсите и други независими източници, защото в сайта на компанията ще намерите само позитивни факти и новини, а е добре да знаете обективната истина, за да не се изненадате неприятно след това.

Един типичен въпрос, който се задава на интервютата за работа е “Защо избрахте да кандидатствате точно в нашата компания?” Подгответе се да отговорите интересно и реалистично на този въпрос, без да сипете фалшиви суперлативи. Ето добри примерни причини:

 • Имам приятели във фирмата, които са много щастливи с работата си
 • Следя развитието на фирмата и съм впечатлен от успехите й
 • Търся работно място с повече отгорности и възможности за професионално израстване
 • Интересувам се от областта, в която работите и бих искал да се развивам в нея.
 • Бих искал да работя в по-голяма компания / компания, която се развива динамично / иновативна компания / компания с присъствие на международни пазари…

2. Облечете се по подходящ начин

Не подценявате дрес-кода, явявате се на интервю за работа, а не отивате на чаша кафе с приятели. Това е вярно както за хора, които кандидатстват за мениджърски позиции, така и за бъдещи маркетьори и търговци, но и изобщо за всеки, който си търси нова работа.

Спрете се на делово и ненатруфено облекло. Избягвайте ярките цветове и предизвикателните модели, както и прекалено впечатляващите бижута. Спазвайте мярка в облеклото, което избирате за интервю.

3. Бъдете точни и спазвайте уговорките

Много пъти ми се е случвало кандидати за работа да променят часа на интервюто или да закъснеят без уведомление. Това прави неприятно впечатление и изнервя хората от фирмата.

Правете го  само в краен случай и обезателно обяснете какво е наложило закъснението или промяната. Само извинение няма да свърши работа. Гледайте причината да не е баналното задръстване тъй като ще изглеждате несериозни или неорганизирани.

4. Изслушвайте и бъдете търпеливи

Дайте предимство на водещия интервюто от страна на фирмата. Агресивността не е добре препоръка при явяването на интервю. Изчакайте той или тя да ви изясни правилата за протичане на разговора.

Така ще можете да отговорите по-точно на очакванията и ще си спестите евентуални недоразумения или неразбирания.

Ако въпросите, които ви се задават, са провокативни, внимателно преценете реакцията и отговора си. По-добре да се забавите или да кажете, че не сте готови да отговорите на някой въпрос и ви е необходимо време за размисъл, отколкото да сгрешите и да се представите в негативна светлина.

5. Бъдете спокойни и уверени в себе си

Нервността ще ви съпътства, но ако направите няколко тренировки пред огледалото, пред погледа на котката или с някой близък, ще можете да се държите по-спокойно и естествено.

Усмихвайте се – отивате на работа, а не на гилотината. Нямате какво да губите, дори ако не ви изберат. Всяко явяване на интервю за вас е събиране на опит, всеки път ще ставате все по-добри!

Гледайте интервюиращите ви в очите, когато говорите. Не плъзгайте нервно очите си из стаята, не отбягвайте погледите им.

Ръкувайте се уверено в началото и в края, не се опитвайте да измъкнете бързо ръката си сякаш се докосвате до прокажен. Но и няма нужда да прекалявате нито с интимно продължително ръкостискане, нито да доказвате, че сте редовен клиент на някоя фитнес зала. Мярката e ключът 

Никой не очаква от вас да сте абсолютно хладнокръвни, но прекалената нервност, кършенето на пръсти и бягането на погледа от предмет на предмет няма да са ви от полза.

6. Не говорете негативно за други работодатели

Избягвайте негативни твърдения за предишния си или настоящия си работодател, дори и наистина да са заслужени. Това не е разговор с приятели, където можете да се оплачете и някой да ви погали по главичката. Обективно поднесете фактите и дайте премерена оценка за настоящата си работа. Оценката трябва да включва и плюсовете на настоящето ви работно място.

Разбира се, от вас ще се очаква да посочите и минуси, иначе защо ще търсите ново поприще? Но те не трябва да са свързани с лични качества на други работодатели или пък с някакви конфликти в работната среда. Можете да посочите причини като изчерпани възможности за кариерно израстване, или личен интерес към друга професионална сфера, или отдалеченост от мястото, където живеете. Това са причини, които обикновено се възприемат без съпротива.

7. Уточнете всички въпроси, които ви интересуват

Някои работодатели премълчават част от истината за работната среда. Затова учтиво, но смело задайте всички въпроси, от които ще зависи дали ще се чувствате добре на новото работно място, като:

 • Колко е голям екипът, с който ще работите?
 • Защо е напуснал предишния служител?
 • По заместване ли ще работите?
 • Договорът временен или постоянен ще бъде?
 • Какъв е изпитателният срок?
 • Как новият човек ще бъде оценявян дали е успешен?
 • Каква годишна отпуска ще се използва?
 • Има ли командировки и осигурено ли е всичко необходимо – транспорт, престой, дневни?
 • Всичко наред ли е с осигуровките.

Съветваме ви да не се предоверявате, това е много важно за вас през следващите месеци и години.

8. Попитайте какви ще бъдат конкретните ви задължения

Нека работодателят ви обрисува какво точно се очаква да вършите и как ще оценява дали изпълнявате успешно задълженията си. Не се притеснявайте да се информирате, това е ваше право и задължение на всеки работодател, който търси нов служител.

Ако усетите, че везните натежават във ваша полза, бихте могли поискате и копие от бъдещия ви трудов договор, включително длъжностна характеристика. Вярвайте, това ще помогне да разберете много повече за новата компания, отколкото всякакви обяснения.

9. Уточнете следващите стъпки

Доста работодатели забравят да информират за развитието на събитията всички кандидати, които са интервюирали. Попитайте кога може да очаквате обратна информация, фирмата ли ще ви уведоми или е удобно вие да се обадите и да се поинтересувате какво става. Необходимо ли е да изпращате допълнителна информация и да правите друго, за да преминете теста за работа. С това ще направите впечатление на сериозен и последователен човек.

10. Не се страхувайте от неуспех

Естествено е, че няма да успеете още с първото интервю или с първото кандидатстване за работа. Подгответе се това да се повтори поне десетина пъти. Проявете търпение и толерантност към себе си. Дайте си шанс да се обучите. Дайте си право дори на грешки. Всяко нещо в живота е процес, изисква време и търпение 

Желаем ви успешно кандидатстване!