Бенчмарк индикаторите отново нагоре въпреки колебанията на инвеститорите

Bank of America зарадва пазара, но счетоводните резултати на IBM и Apple са разочароващи Втренчил поглед в Стария континент, щатският фондов пазар реагира на всеки слух, който се дочува за преговорите между европейските лидери относно плана за преодоляване на дълговата криза.

В последния час от търговската сесия във вторник, бенчмарк индексите се поколебаха за посоката си, след като вестник Guardian обяви, че Германия и Франция са постигнали споразумение относно повишаване на размера на постоянния спасителен фонд до над два трилиона евро. Новината подхрани ръста на Dow Jones Industrial Average с 255.74 пункта, преди Dow Jones Newswires да отрече доклада на конкурентната медия. Говорителят на немския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт коментира единствено, че двете най-големи европейски икономики са в процес на „интензивни преговори” и отказа да предостави по-конкретни детайли.

Инвеститорите обаче бяха склонни да приемат, че лидерите на Стария континент най-сетне са запретнали ръкави да предотвратят застрашаващата ги катастрофа. Дали този оптимизъм ще се запази обаче зависи от развитието на ситуацията в близките няколко дни. Сезонът на обявяване на корпоративните резултати за третото фискално тримесечие представя смесена картина, като Bank of America успя да зарадва пазара, но IBM и Apple разочароваха анализаторите. Везните бяха наклонени към оптимизма от доклад, разкриващ, че строителите на жилища в САЩ дават по-висока оценка за бъдещите перспективи пред сектора, отколкото се очакваше, а индексът, измерващ доверието им, достигна най-високото си ниво от 17 месеца насам. Предприемачите се възползват от рекордно ниските разходи по кредитите и изгодните цени на домовете и се надяват, че през следващите шест месеца ще станем свидетели на положителен обрат. В същото време обаче, цените на стоките, търгувани на едро в САЩ нарастват, което сочи към увеличаващо се инфлационно напрежение. Подобно развитие може да завърже ръцете на Федералния резерв в опитите му да приеме мерки за стимулиране на икономиката.

Във вторник обаче надеждите надделяха над тревогите, като един от най-силно представилите се сектори за деня бяха финансите. KBW Bank Index скочи с 6.1%, като всички 24 институции, включени в индикатора, отбелязаха повишение. Крачката нагоре бе мотивирана най-вече от силните счетоводни резултати на Bank of America, чиито книжа поскъпнаха с 10 на сто до $6.64.

Оптимизмът се прехвърли и върху книжата на Goldman Sachs Group Inc., въпреки че заемодателят обяви втората си тримесечна загуба за последните 12 години, откакто стана публично дружество през 1999 г. Приходите на Goldman Sachs са се свили с 60 на сто на годишна база, но въпреки това дяловете от банката поскъпнаха с 5.5 на сто до $102.25. Акциите на State Street Corp. скочиха с 11% до $37.49 след като институцията обяви, че печалбите за тримесечието са се покачили с 11 на сто, поради нарастване на активите, поверени за доверително управление.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, също се представиха добре във вторник. Morgan Stanley Cyclical Index добави 3.3% към стойността си, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, нарасна с 3.1 на сто. Дяловете от производителя на алуминий Alcoa напреднаха с 5.9% до $10.14, а производителят на строителна и минна техника Caterpillar направи крачка напред от 3.9% до $84.72.

Позитивният доклад за пазара на домове в САЩ подкрепи акциите на строителните компании. Най-големият жилищен предприемач в страната, PulteGroup Inc., скочи с 11% до $4.46. Акциите на Beazer Homes поскъпнаха с 5.7% до $1.87, на Toll Brothers – с 13% до $17.07, на KB Home – с 12 на сто до $7.02, а на Standard Pacific – с 11% до $2.91. International Business Machines Corp. обаче пострадаха от обявените разочароващи финансови резултати за отминалото фискално тримесечие и акциите на компютърния гигант се сринаха с 4.1% до $178.90. Оказа се, че оптимизъм около Apple от последната седмица е бил пресилен. Въпреки че книжата на компанията поскъпнаха с 0.5% до $422.24 по време на търговската сесия, те се сринаха с 5.9% до $397.15 след края на работното време, след като бе обявено, че печалбите за тримесечието няма да успеят да отговорят на очакванията на анализаторите, а и продажбите на iPhones не са чак толкова оживени, колкото смятаха наблюдатели.

Intel Corp. обаче надскочи прогнозите, като се възползва от силното търсене на лаптопи в развиващите се пазари. Книжата от дружеството напреднаха с едва 0.5% по време на официалната търговия, но скочиха с още 4.4% до $24.43 след обявяване на счетоводните резултати за тримесечието.

Дяловете от Coca-Cola поевтиняха с 0.4% до $66.74, въпреки че най-големият производител на безалкохолни напитки в света успя да отчете печалба малко над очакваното. Благоприятни валутни курсове са подкрепили продажбите за тримесечието на Johnson & Johnson и акциите на компанията поскъпнаха с 63 цента, или едно на сто, до $64.42. Легендата Harley-Davidson Inc. обаче разочарова пазара с новината, че преструктурирането на фабриката, която произвежда най-скъпите им мотоциклети, е довело до свиване на производството и по-ниски печалби.

Дяловете от Harley-Davidson се сринаха със 7 на сто до $34.59. В крайна сметка обаче, вторникът завърши с оптимистичен тон, като S&P; 500 успя да се покатери с две на сто нагоре до 1,225.38, а Dow Jones Industrial Average напредна с 1.6% до 11,577.05. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се вдигна с 1.6% до 2657.43. Източник: Глобал Маркетс