Европейската несигурност изнерви пазара

След дълги колебания напред-назад, щатските бенчмарк индекси все пак приключиха деня с повишение. Несигурността, която цари на фондовия пазар, бе ясно демонстрирана от колебливото движение на бенчмарк индикаторите в сряда. Брокерите, свикнали с лекота да анализират корпоративните перспективи и икономическите заплахи, се оказаха в ситуация, в която им се налага да се съобразяват и с политически игри.

Желанието на инвеститорите да получат някаква яснота относно дългосрочните планове на европейските лидери за справяне с дълговата криза отново остана неудовлетворено. Котировките скачаха от позитивна на негативна територия, реагирайки на всяко медийно заглавие, касаещо Стария континент.

Пазарът се повлече надолу, след като бе оповестено, че срещата на върха в Брюксел, определена за 23 октомри, може да бъде отложена, тъй като участниците все още не са постигнали обща договореност по спасителния план.

Бенчмарк показателите отново се закатериха, след като тази новина бе опровергана, а германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози излязоха с общо комюнике, в което заявяват, че между тях цари пълно съгласие относно мерките, които трябва да бъдат взети, за да бъде решена дълговата криза в еврозоната.

Лидерите на двете най-големи икономики на Стария контент настояха и за спешна среща с частните кредитори на Гърция. Далеч по-познатата на брокерите почва на икономическите новини даде и по-ясни индикации за движението на котировките. Инвеститорите имат причини да се надяват, че въпреки слабия си ръст, щатската икономика поне засега не е застрашена от рецесия.

Индексът на Федералния резерв, следящ общата бизнес активност във Филаделфия, скочи до 8.7 пункта през октомври, спрямо минус 17.5 за септември и минус 30.7 за август.

Анализаторите очакваха нова негативна стойност от минус десет през текущия месец и бяха приятно изненадани от положителната тенденция. От друга страна обаче, показателят на Conference Board за септември продължава да свидетелства за неудовлетворителен бизнес климат.

Данните на Министерство на труда за подадените молби за помощи за безработни не поднесоха изненади и бяха като цяло игнорирани от инвеститорите.

След дълги колебания, фондовите индекси все пак приключиха деня с повишение, повлияни и от сравнително успешния сезон на корпоратвните отчети за третото фискално тримесечие. До момента около три четвърти от дружествата, включени в S&P; 500 и обявили счетоводните си резултати, успяха да надскочат очакванията на анализаторите.

Според последни прогнози на Bloomberg, печалбите ще отбележат среден ръст от 17 на сто за периода. Сред най-силно представилите се позиции в сряда бе тази на Philip Morris, чиито книжа поскъпнаха с 3.3% до $68.19. Главният изпълнителен директор на компанията Луис Камилери обяви, че продажбите на тютюневия производител, който пласира цялата си продукция на чуждестранните пазари, са скочили с 26% до $8.36 млрд., без да са включени акцизите.

Най-големият електронен битпазар в света EBay Inc. обаче не бе такъв късметлия и книжата му загубиха 3.1% до $32.15. Компанията все още има да наваксва направените разходи за разработка на нови платформи и продукти.

Дяловете от Dell Inc. също поевтиняха, с 5.4% до $15.05 поради опасенията, че най-тежките наводения в Тайланд от половин век насам ще ударят производството на компютърния гигант. Прогнозата дойде от един от снабдителите на дружеството – Western Digital Corp, които разчитат на Dell за пласмент на значителна част от продукцията си.

Друга легенда на 21 век, Microsoft, също поднесе разочарование на инвеститорите. По време на търговската сесия, книжата на дружеството загубиха 0.3% от стойността си до $27.04, а след обявяване на счетоводните резултати за тримесечието, те паднаха с още 1.7% в извънборсовата търговия.

American Express успяха да се похвалят с печалби за третото тримесечие, надхвърлящи прогнозите на анализаторите, благодарение на по-оживеното потребление от страна на държателите на кредитни карти. Въпреки това обаче, акциите на компанията напреднаха с едва 0.1% до $46.19.

Въпреки европейските тревоги, сряда се оказа благоприятен ден за финансовия сектор, като KBW Bank Index успя да приключи с повишение от 1.9%, след като по-рано по време на търговската сесия регистрира спад, достигащ до 1.3 на сто.

Акциите на JPMorgan Chase & Co. поскъпнаха с 2.7% до $33.13, а на Citigroup Inc. – с 2.4% до $30.08. Отличник сред позициите, включени в S&P; 500, бе Fifth Third Bancorp, чиито книжа скочиха с 9.1% до $11.63. Нетната печалба на най-големия заемодател в Охайо се е покачила повече от двойно.

Основният им конкурент KeyCorp също успя да изненада приятно анализаторите и котировките се покатериха с 6.9% до $6.81.

Брокерите ще запомят изминалия ден с лудешкото колебание на основните бенчмарк индекси. След като се луташе между покачване от 0.8 на сто и спад от 1%, S&P; 500 приключи сесията с повишение от 0.5% до 1,215.39.

Dow Jones Industrial Average добави 37.16 пункта към стойността си, или 0.3%, до 11,541.78. Технологично ориентираният Nasdaq Composite обаче не успя да се откъсне от негативната територия и падна с 5.42 пункта, или 0.2%, до 2598.62. Източник: Глобал Маркетс