Dow и Nasdaq успяха да заличат загубите си за годината

Щатските фондови пазари приключиха седмицата във ведро настроение. В последния работен ден от седмицата, Dow Jones Industrial Average и технологичният Nasdaq Composite успяха да заличат загубите си за годината, а S&P; 500 се доближи до горната граница на диапазона на търговия, в който е заключен от два месеца насам.

Оптимизмът бе подхранен от статистиката, сочеща, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали повече от очакваното за септември. Инвеститорите приеха това за знак, че икономиката не е чак толкова слаба, колкото се опасяват и решиха да игнорират свидетелството на индекса на потребителското доверие на Thomson Reuters/University of Michigan, който очертава различна, по-мрачна картина.

Уол Стрийт гледа с надежда и към започналата в Париж среща на финансовите министри и управителите на централните банки от Г20. Сред обсъжданите идеи за справяне с дълговата криза на Стария континент освен рекапитализация на банките влиза и плана за увеличаване на ресурса на Международния валутен фонд. Вероятно е на частните кредитори на Гърция да им се наложи да преглътнат по-големи загуби по инвестициите си от договорените в момента 21%, като се спряга цифра от около 50%.

На корпоративния фронт, блестящото представяне на гигантите Google и Apple допринесе за ведрото настроение преди уикенда. След като в четвъртък вечер след затваряне на търговската сесия, Google изненада приятно анализаторите с по-силни от очакваното резултати за изминалото фискално тримесечие, в петък дяловете от компанията скочиха с 5.9% до $591.68. За последните девет дена, по позицията е отбелязано най-силното покачване от февруари 2009 г. насам – 19 на сто. Интернет търсачката се похвали с успеха си в набиране на рекламодатели, което й помага да задели ресурси, с които да финансира навлизането си в нови пазари като мобилни услуги и социални мрежи.

Потребителите от Токио до Торонто и Париж отдават последна почит на гения на Стив Джобс, като се тълпят да закупят последният продукт на Apple, разработен под негово ръководство. Новият модел смартфон iPhone 4S, който в петък дебютира в САЩ, Австралия, Канада, Франция, Германия, Япония и Великобритания, почти със сигурност ще успее да бие рекорда на предшественика си iPhone 4, който реализира продажби от 1.7 млн. бройки в първия уикенд от представянето си на пазара. Акциите на Apple поскъпнаха с още 3.3% до $422 в петък, а повишението по позицията за последните пет дена достигна 14 на сто – рекорд, който не е отбелязван от март 2009 г. насам.

След като инвеститорите решиха, че въпреки слабия си ръст, щатската икономика едва ли е заплашена от рецесия, акциите на дружествата, чиито печалби са най-пряко зависими от брутния вътрешен продукт, запретнаха ръкави да наваксат предходни загуби. Morgan Stanley Cyclical Index нарасна с 2.3% в петък, а Dow Jones Transportation Average – с 2.2 на сто. Книжата на най-голямата интернет книжарница в света Amazon.com поскъпнаха с 4.5% до $246.71, а производителят на строителна и минна техника Caterpillar напредна с 3.3% до $84.09.

В транспортния сектор, J.B. Hunt Transport Services Inc. скочи с 8.7% до $42.28 след като сухопътният превозвач отчете печалба на акция за третото фискално тримесечие от 57 цента на акция, или с един цент над очакванията на анализаторите. Енергетиката и производителите на суровини бяха сред най-силно представилите се индустрии в S&P; 500, с повишение от над 2.5%. Дяловете от Exxon Mobil Corp. поскъпнаха с 2.3% до $78.11, а от Chevron Corp. – с 2.7% до $100.47.

Според Morgan Stanley, стабилизирането на световните запаси от мед и нарастващото търсене от страна на Китай очертават благоприятни перспективи пред производителите на метала. В отговор на новината, книжата на Freeport-McMoRan Copper & Gold Inc. напреднаха с 4.3% до $36.77. Ведрата атмосфера в петък се отрази дори на банковия сектор, за който напоследък трудно може да се каже, че е фаворит на пазара. KBW Bank Index успя да се пребори със загубата от 1.6%, достигната по време на търговската сесия, и да приключи с повишение от 0.6 на сто.

Акциите от Wells Fargo & Co. поскъпнаха с 2.1% до $26.67, а на JPMorgan Chase & Co. – с 0.9% до $31.89. В крайна сметка, S&P; 500 отбеляза покачване от 1.7% до 1,224.58 в последния работен ден от седмицата, а Dow Jones Industrial Average добави 166.36 пункта към стойността си, или 1.5%, до 11,644.49. Технологичният Nasdaq Composite скочи с 1.8 на сто до 2,667.85. Все пак, търговията бе сравнително слаба, като малко над 6.7 млрд. книжа смениха собствениците си на щатските борси. Това е най-ниският дневен оборот, реализиран от американският фондов пазар от 29 август насам. Източник: Глобал Маркетс