Меркел удари пазара с горчива доза реализъм

Корпоративни разочарования допринесоха за спада на щатските бенчмарк индекси Немският канцлер заля пазарите с доза реализъм, като предупреди инвеститорите да не се надяват на чудеса. Чрез говорителя си Щефен Зайберт Ангела Меркел призна, че европейските лидери няма да са готови със съгласуването на пълен пакет мерки за преодоляване на дълговата криза преди срещата си на 23-ти октомви в Брюксел.

През изминалия уикенд финансовите министри и централните банкери от Г-20 очертаха спасителния план на евро-зоната, който включва укрепване на банковия сектор и избягване на фалита на Гърция, но битката няма да приключи скоро и ще продължи и през 2012 г., предупреди Германия.

Оптимизмът на инвеститорите бе стопен и от разочароващи данни за представянето на промишлеността в района на Ню Йорк през октомври. Сезонът на обявяване на корпоративните резултати за третото фискално тримесечие също не се оказа толкова успешен, колкото се надяваха биковете.

Две големи банки – Citigroup и Wells Fargo, така и не успяха да впечатлят пазара с потиженията си за периода, а след приключване на търговската сесия стана ясно, че и печалбите на International Business Machines тъжно се разминават с прогнозите.

Отделно, анализатори изтъкват, че след като Standard & Poor’s 500 достигна горната граница на диапазона, в който е заключен от два месеца насам, крачката назад бе предвидима. Все пак, пазарът не е и очаквал, че проблемите на Стария континент ще се решат за един ден, и някои търговци не позволиха на предупреждението на Меркел да ги разстрои особено. Те са готови да се възползват от всяка позитивна новина и приветстваха сделката за El Paso Corp.

Книжата на доставчика на природен газ скочиха с рекордните от 2002 г. насам 25% до $24.45, след като стана ясно, че Kinder Morgan Inc. ще закупи компанията за $21.1 млрд. В понеделник обаче позициите, отбелязали позитивна тенденция, бяха по-скоро изключение, отколкото правило. Показателят Morgan Stanley Cyclical Index, който следи представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, загуби 3.1%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходни функции, падна с 2.8 на сто. Акциите на най-големия производител на алуминий в САЩ Alcoa поевтиняха с 6.6% до $9.58, а иконата на строителната и минна техника Caterpillar последва примера, като отстъпи с 3.1% до $81.52.

Предвидимо, европейските тревоги удариха най-силно финансовия сектор, като KBW Bank Index се срина с 3.9%, и 23 от общо 24-те позиции, включени в показателя, тръгнаха надолу. Инвеститорите не се впечатлиха от рекордната печалба, обявена от Wells Fargo и вместо това обърнаха внимание на шестте процента понижение на приходите до $19.6 млрд., при средна прогноза на анализаторите от $20.2 млрд. Дяловете от банката поевтиняха с 8.4% до $24.42. Citigroup падна с 1.7% до $27.93, въпреки че печалбите за тримесечието надскочиха очакванията на пазара. Като се изключат счетоводните корекции обаче, приходите са се стопили с осем на сто.

Когато икономиката страда, обикновено сред първите жертви се оказват медиите. Нежеланието на копорациите да отделят средства за реклама удари позицията на Gannett, собственик на 82 вестника и 23 телевизионни канала. Акциите на конгломерата се сринаха с 8.7% до $9.99 след като бе обявено, че печалбата за третото тримесечие се е стопила с 1.6%, а приходите от реклами и абонаменти са паднали с 5.3%.

Дяловете от AMR, компанията майка на American Airlines, поевтиняха с 6.1% до $2.76, след като самоопределеният краен срок за приключване на преговорите с профсъюза на пилотите дойде и отмина без да сложи точка на споровете, продължаващи вече пета година. Нестабилните котировки на петрола и по-бавният от очакваното ръст на международните операции накърниха представянето на енергийния гигант Halliburton Co. Книжата му паднаха със 7.9% до $34.48.

Инвеститорите, които напослъдък гледат на технологиите като на светъл лъч в мрачни времена, не простиха на IBM разочарованието от слабото представяне на компанията през третото фискално тримесечие. По време на търговската сесия, акциите на компютърния властелин паднаха с 2.1% до $186.59, а след официалното публикуване на счетоводните документи книжата поевтиняха с още 3.5% в извънборсовата търговия.

Така понеделник изглежда сложи точка на оптимизма, залял борсите предходната седмица. S&P; 500 приключи деня с понижение от 1.9% до 1,200.86, след като миналата седмица успя да се изкатери с шест на сто. The Dow Jones Industrial Average загуби 247.49 пункта, или 2.1% от стойността си, до 11,397. Източник: Глобал Маркетс