Уолстрийт се уплаши от евентуална португалска зараза

Опасенията за стабилността на банковата система в Португалия стреснаха Уолстрийт в четвъртък, а и след като дългоочакваната корекция на пазара така и не се материализира, инвеститорите търсят всеки повод да осребрят печалбите си.


Вторият по големина заемодател в европейската държава, Banco Espírito Santo, пропусна плащане по част от краткосрочния си дълг и породи опасения, че проблемът може да се разпространи из Стария континент като горски пожар.


След първоначалната реакция обаче редица играчи решиха, че са преувеличили риска на ситуацията и се възползваха от спада, за да закупят акции. Така основните бенчмарк индекси успяха да компенсират част от загубите си.


Окуражаващи бяха и новините на местна почва, като последният правителствен седмичен доклад за заетостта затвърди надеждите, че пазарът на труда се възстановява все по-убедително.


Въпреки това, осем от десетте основни индустрии, включени в S&P; 500 приключиха деня на червено, а най-силно, със спад от по над 0.9%, пострадаха енергетиката и производителите на потребителски стоки.


Банките също отстъпиха, като дяловете от Goldman Sachs и JPMorgan Chase поевтиняха с по 0.8%.


Exxon Mobil Corp. се хлъзнаха с едно на сто до $102.57, а Chevron Corp. с 0.9% до $130.25, докато петролът успя да прекрати девет дневната си низходяща тенденция.


Home Depot Inc. се отличиха като аутсайдери в Dow, с понижение от 1.7% до $79.40. Колегите им от Lowe’s пък се гмунаха с 1.4% до $47.20. Отливът от двете позиции бе провокиран от стратези на Deutsche Bank, които орязаха прогнозите си за печалбите на най-големите вериги мебелни магазини в САЩ.


Lumber Liquidators Holdings Inc. отчетоха по-слаби счетоводни резултати от очакваното и потънаха с рекордните за последните три години 22% до $55.25.


Tractor Supply Co. паднаха с 2.4% до $59.92 след като търговецът на дребно със селскостопански материали предупреди, че печалбите му за второто тримесечие може да се окажат разочароващи.


Книжата на L Brands Inc. се стопиха с 2.7% до $60.21. Собственикът на веригите Victoria’s Secret и Bath Body Works се оплака, че продажбите му за юни нарастват с едва 2%, под надеждите на пазара за повишение от 2.7 на сто.


И докато инвеститорите, стреснати от рисковете, се насочиха към емитентите, раздаващи по-високи дивиденти, комуналните услуги и телекомуникациите се оказаха в светлината на прожекторите. Двата сектора напреднаха с по 0.6%.

Обобщение на инвестиционния пазар

  • Verizon Communications Inc. изпъкнаха като фаворити сред сините чипове, с повишение от 1.5% до $49.64.
  • В четвъртък Dow Jones Industrial Average затвори с понижение от 70.54 пункта или 0.4% до 16,915.07, ограничавайки загубите си за деня, които в един момент достигнаха 180 пункта.
  • Standard Poor’s 500 падна с 8.15 пункта или 0.4% до 1,964.68, а технологично ориентираният Nasdaq Composite загуби 22.83 пункта от стойността си или 0.5% до 4,396.20.