В Русе ресторантьорския бизнес бе подкрепен от таксиметровия бранш

След като в ход влязоха последните противоепидемични мерки на здравните власти, част от ресторантьорския бизнес се почувства силно засегнат и ощетен у нас. Това предизвиква не просто вълна от възмущения в социалните мрежи, която и така не спира от началото на пандемията, но и реални протестни действия на представители от бранша.

В редица големи областни градове се предприеха протестни шествия, като повечето се позиционираха на ключови позиции в конкретните населени места. Русе също е част от градовете, в които имате протести срещу последните мерки на здравните власти в България. Местните представители на ресторантьорския бизнес казаха ясно: „ Искаме да работим!“. Голяма част от протестиращите изразиха своето огромно несъгласие относно идеята за въвеждането на ваксинационни сертификати (пропуски, паспорти и приложения в телефон) като единствен начин за посещение на питейно заведени, културна институция, кино и така нататък.

Интересното в протестите срещу мерките на МЗ на България е, че ресторантьорите бяха подкрепени от таксиметровия бранш на местно ниво. Към протестните действия се присъединиха редица таксиметрови шофьори. От техния бранш изразиха изключително несъгласие с предприетите от министерството на здравеопазването мерки, които по никакъв начин не включват каквито и да е помощни средства за бизнеса. Според таксиметрови шофьори и ресторантьори, които застанаха рамо до рамо в протестите в Русе, здравните власти „само забраняват, но отказват да помагат“.

Връзка към сайта на община Русе

Напомняме ви, че от 7 Септември се въведе ограничение за работното време на питейни и заведения за хранене. Това означава пълното затваряне на нощните заведения за работа с клиенти в нормалното им работно време. Нещо повече – за работа на едно заведение с капацитет 100% се изисква всички служители да са с поставена ваксина или да разполагат с документ, който доказва преболедуване от вируса Ковид-19.

Голяма част от протестиращите в Русе зададоха въпроси като „Защо през лятото не се взеха мерки за овладяване на пандемията?“ и „Къде са ни помощите от втория локдаун?“. Според голяма част от шофьорите, подкрепили русенските ресторантьори летният сезон изобщо не е бил достатъчен за заведенията, но и за самите тях да запълнят финансовите дупки и загуби от последните затваряния в страната.

Въпреки протестните действия на ресторантьорския бранш и в Русе, и в други големи градове като София, Варна и Пловдив, все още не се обсъждат никакви промени от здравните власти. Всичко, което е изписано в заповедта на министъра на здравеопазването, Кацаров и влязло в сила на 7 септември продължава да диктува актуалното състояние на ресторантите, питейните и нощните заведения. След приемането на бюджета обаче все пак съществува някаква последна надежда за сектора този път да получат необходимите – а и достатъчни – обезщетения за наложените ограничения или липса на дейност. Предстои да разберем по какъв точно начин ще се разпределят средствата за подкрепа на дребния и среден бизнес във връзка с икономическите щети, нанасяни от пандемията с Ковид-19.

Източник: Utroruse