Какви видове карти се предлагат в една банка?

Банките предлагат голям избор на карти – от по-обикновени, покриващи основни услуги до много по-сложни с допълнителни и разнообразни екстри.  Ето защо е важно да изберете съответен вид карта, която да е адаптирана най-добре към вашите нужди. В тази статия Ви предлагаме да се запознаете с три основни типа карти, предоставящи различни услуги:

Карта, изпълняваща базисни функции

Този вид карта е вашият избор, ако търсите опростен начин за ползване. В категорията се включват карти като Maestro. Те ще позволяват лесно да извършвате плащания, да теглите пари по всяко време на денонощието, където и да сте – в България или чужбина. Плащането на комунални услуги също е възможно с този вид карта.  

Ако планирате да пазарувате предимно online, тогава можете да изберете VPAY  

когато извършвате плащания по интернет. Всъщност тя използва най-развитите технологии за дистанционни плащания, а също така застрахова закупените от вас стоки.

Карти с допълнителни услуги и широко разпространение

Ако търсите възможност за допълнителни услуги, породени от честото използване на вашата карта в различни ситуации, то тази категория карти е най-подходяща за вас. Добре познати в тази група са VISA и MasterCard Classic. Приемани навсякъде по света, те ще Ви осигурят покритие на основните услуги, както и допълнителни екстри като плащане offline, резервиране на хотели и самолетни билети. Тези карти могат да Ви предложат и отложен дебит или дори кредитен лимит. Застраховките, които обикновено са включени без допълнително заплащане към картата, ще Ви осигурят защита и спокойствие по време на пътуване в чужбина.

Висок клас карти с повече услуги

В тази категория ще намерите прочутите Gold на MasterCard и Premier на VISA, както и картите American Express. Причината да бъдат в отделна категория спрямо предходните е съвсем проста: те са същите, но предлаганите услуги и допълнителните екстри са повече и са по-интересни: много по-високи лимити на плащанията, по-добри условия за теглене на кредит, допълнителна застрахователна премия – покритие с включени застраховки без такса. Ето защо, ако пътувате често и получавате доходи, за да покриете по-високи плащания, тези карти ще са по-подходящи за Вас.

В зависимост от банката, към тези категории карти, могат да се добавят и други услуги като:

  • Дизайн: сами можете да изберете как да изглежда Вашата карта спрямо различни предложения от каталог на банката
  • Кредит: възможност да решите дали да плащате веднага или след определен гратисен период
  • Дистанционно банкиране: възможност да следите вашите транзакции по телефон, SMS или Интернет.
  • Тарифа: възможност да изберете дали да плащате таксите по картата на месечна или на годишна база

Колкото повече услуги и екстри са включени в картата, толкова по-висока ще е нейната годишна такса. Ето защо внимателно трябва да прецените Вашите нужди и финансов профил, преди да изберете своята карта.