Брас инструментите в музиката

Брас музикален инструмент на практика е всяка тръба, която може да се свири с устните. Тези инструменти не винаги са месингови, тъй като някои части от тях може да се правят съответно и от друг материал.. Въпреки това повечето съвременните брас инструменти имат дълга тръба във формата на конус и с разширен отворен край.

Обикновено тръбата се навива, за да се улесни държането на инструмента. Брас инструментите имат клапани или други механизми за разширяване на обхвата на нотите, които могат да се изсвирят. Музикантите свирещи на брас инструменти преминават през солидно обучение и много репетиции, за да овладеят дадения инструмент.

Съвременните месингови инструменти издават звук чрез метален мундщук. Мундщукът е подобен при повечето месингови инструменти и обикновено варира само по размер. Звукът се получава чрез поставяне на устните върху мундщука и издухване, докато вибрира устните. Колкото по-голям е мундщукът, толкова по-нисък е звукът на инструмента.

Чрез стягане или разхлабване на устните е възможно да се произвеждат различни ноти. Въпреки това, малко ноти могат да бъдат създадени по този начин. За да преодолеят проблема, месинговите инструменти имат много тръби, които имат клапани, за да се промени дължината на инструмента и по този начин височината на нотата.

Инструменти като тромбона директно променят обхвата си с регулируем слайд. Тромпетите може да не са толкова внушителни като тубата или тромбона, но ако опънете всички плътно опаковани метални тръби, които съставят инструмента, той ще достигне цели 2 метра.

В брас секцията на един оркестър има тромпет, валдхорна, тромбон и туба. Ако броите, в оркестъра ще бъдат изброени единадесет до четиринадесет духови инструмента. Музикантите от брас секцията обикновено са разположение в задната част на оркестъра. Има обаче различни оркестри според стила музиката, така че това отваря една друга врата за разговор.

Източник: МУЗИКАЛЕН БГ