Плочки за баня в синьо

Как да изберем подходящите плочки за баня

Добре обзаведената баня придава завършеност и стил на всеки един дом. Независимо дали планираме ремонт или обзавеждаме новия си дом, избора на плочки е важна и трудоемка задача, която трябва да бъде съобразена с различни фактори като: бюджет, функционалност, уют и стил. За целта сме съставили информативно ръководство с  основни стъпки, които да улеснят вашия избор на плочки за баня.

Кои са най-популярните видове плочки за баня ?

Порцеланови плочки

Ако искате вашите плочки за баня да издържат дълго време на променящите се температури и влага, то порцеланът е вашия първи избор. Порцеланът е интериорно решение, което създава възможности за постигане на различни красиви ефекти, включително наподобяващи дърво и камък. Предлага се в цветови гами с матов и бляскав ефект. Като недостатък може да се посочи неговата сравнително висока цена.

Керамични плочки

Те са направени от еднакъв материал с порцелановите плочки, но основната разлика е по-високата стойност на абсорбация на водата от керамичните плочки.

Мраморни плочки

Когато става въпрос за лукс при обзавеждането на банята, има един победител, и той е мраморът. Със своята изтънченост, красота и стил, той е подходящ за добавяне на контраст към обзавеждането на банята.

Плочки тип мозайка

Могат да бъдат изработени от почти всички материали включително: керамика, мрамор и стъкло. Представляват идеално решение за създаване на контраст или открояване на дадена част от банята.

Теракот

Основната разлика между плочките от теракот и фаянс е температурата на обработка при изработката им. По-високата температура позволява на плочките от теракот да бъдат по-здрави и устойчиви във времето.

Популярни цветове за баня

Цветът на плочките за баня играе важна роля при избора на цялостното обзавеждане. Препоръчително е когато помещението е с по-малки размери да се избере свеж цвят, което би допринесло за уюта и цялостната визия на банята.

Светло сив

Светло сивият цвят спада в гамата на охлаждащите цветове придаващи неутралност. Изключително лесен за възприемане и абсорбация от човешкия мозък. Популярен в архитектурата на индустриални сгради и съоръжения през 21-ви век.

Светло бяло

Класически цвят при избор на баня, съчетаващ в себе си изтънченост и хармония. Повечето хора асоциират белия цвят с светлина, добросъвестност, чистота на мислите и надеждата. Подходящ за съчетание с ярко открояващи се елементи.

Светло син

Това е цветът на безкрайните океани и невидимия хоризонт в небето. Свързва се със стабилност, хармония, спокойствие и свързаност с природата.

Светло зелено

Въпреки множеството културни различия по света, това е цветът, който олицетворява природата и плодородието. Действа успокояващо на човешкия мозък, създавайки впечатление за цялостност и завършеност.

Кафяво

Въпреки, че спада в гамата на по-тъмните цветове, създава усещане за практичност, смиреност, търпение  и искреност. Интересен факт е, че кафявият цвят е бил популярен сред буржоазното съсловие на средновековна Европа.

Фактори определящи цените на плочките за баня

  • Изразходвания материал при изработката на плочката е основополагащ фактор, който определя и нейната цена. Дебелината варира в диапазона между 3 и 9 мм.
  • Размерът на плочките оказва влияние също върху крайната цена. Избора на по-големи плочки оскъпява допълнително цената на квадратен метър. Най-популярният размер през последните години е 12х24 см.
  • Внос или българско производство? Основните производители в Европа на плочки са Италия и Испания. Разбира се допълнителните транспортни разходи и специфики в производството допринасят за средна разлика от около 30-40% спрямо българските производители. Това което отличава плочките внос от Италия и Испания е техният дизайн, изтънченост и стил.
  • Използван материал за производство. Най-достъпният вариант за изработка е от фаянс, следван от теракота и първенец по качество и цена на материала е гранитогреса.

Съвети при покупка на плочки за баня

  1. Обикновено, когато започнем ремонт на банята сме си харесали един преобладаващ дизайн на плочка, който държим да бъде наш основен акцент. Специалистите от vsichko-za-baniata.com препоръчват да използва избрания модел за отправна точка при цялостното изграждане на дизайна.
  2. Опитайте са да ограничите видовете плочки използвани за банята до 3 модела. Ако вашия първи избор е неангажиращ от към цвят (пример бял), добро съчетание би било другите 2 вида да бъдат открояващи се и придаващи акцент на банята.
  3. Вземете в предвид последващите грижи, които трябва да полагате за чистотата на банята. Плочките изработени от естествен камък изискват повече поддръжка. Все пак ако искате да добавите добра идея е да ги използвате за акцент в участък, където влажността е малка. Най-добрият избор, за семействата, които чистенето не им е в кръвта е плочки за баня та порцелан или керамика.
  4. Вземете в предвид големината на банята. Тенденциите в интериорния дизайн през последните години са свързани с използването плочки с големи размери.