Как се плете жилетка за новородено

Как се плете жилетка за новородено

Няма нищо по-хубаво от това да дадеш на детето си нещо, направено със собствените ти ръце. От друга страна това е и един от най-ценните подаръци, които можете да направите. Във времето, в което живеем, сме толкова пренаситени от всичко, че трудно се впечатляваме от нещо. Нещо, което наистина може да ни докосне, е това, в което човек е отделил от времето си и с вдъхновение е „изобретил” нещо за нас.

Ако се чудите какви могат да бъдат тези ръчноизработени неща, ще ви дадем един пример – изплетете нещо. Доказано е, че плетенето има успокояващ и терапевтичен ефект. Ето защо много бъдещи майки или такива, които са в отпуск по майчинство. Плетенето изисква концентрация и „изключване”.Човек се фокусира само върху дейността и се отърсва от проблеми, очаквания, тревоги и други негативни чувства и емоции. Освен този позитивен ефект върху психиката, накрая имаме и готов продукт, в който сме инвестирали усилия, време и любов. Ако с него можем да зарадваме собственото си дете, то това е безценно. Носейки например жилетката, изплетена от мама, то винаги ще усеща нейната топлина и така по-лесно ще прекарва времето, в което се налага тя да отсъства.

След като разгледахме всички позитиви около плетенето, се налагаме наистина да сме ви мотивирали да опитате, защото наистина няма да съжалявате. Сега нека по-подробно разгледаме как да изплетем бебешка жилетка.

Съвети при плетене на жилетка за новородено

На първо място трябва да кажем, че тя е малко по-сложно плетиво. Ако никога преди това не сте плели, най-вероятно ще се затрудните, затова ви насочваме да опитате с нещо по-лесно, като бебешки чорапки например. Те буквално могат да се изплетат за един ден, а после малко по-уверени може да се върнете тук за повече насоки.

Ако имате опит в плетенето, направо преминаваме към същинската част. Като за начало трябва да кажем, че плетенето на жилетка започва отдолу-нагоре на дрехата. Глобално погледнато, тя изглежда като голямо парче, което в последствие започва да придобива извивки и да заприличва на дреха.

Една от най-красивите бебешки дрехи е, жилетката със странично закопчаване. Тя прилича на блузка и е изключително удобна за обличане и събличане, поради спецификата на закопчаване.

Какво ще бъде нужно да имате за плетене на жилетка за новородено

  • Куки – №2,5 или 3
  • Прежда;
  • Ластик;
  • Копчета

Първа част – гръб

Когато куките са в готовност, изплитаме ластика, който е около 2см. С кука 3 ще продължим да плетем дрехата нагоре (лицева плетка) – имате общо 66 бримки.  Измерваме 9,5 см (за предпочитане, може и повече) и започваме да правим извивките за ръкавите (реглан). Веднъж две бримки и после на всеки ред два пъти по един брой и един път по два броя. Повтаряме това  докато стигнем 20см (може и повече)  от края на ластика и след това довършваме останалите 14 бримки.

Втора част – предната/лицева част

 Отново на куката 2,5 започваме да правим ластик. Пак минаваме на кука 3 и започваме да плетем, добавяме още бримки, така че да станат 52 общо. Пак на същата височина (9,5см) започваме да свиваме ръкавите по същия начин. Накрая завършваме на 17,5 см от ластика.

Трета част – ляв и десен ръкав

Плетат се аналогично. Отново 2,5 кука, плетем 2см ластик. Взимаме другата кука и продължаваме с лицева плетка като добавим още 2 бримки в първия ред. През ред слагаме по още една бримка. Стигаме височина 13,5см от ластика правим реглан от двете страни. Ръкавите се зашиват, като предния реглан се оставя незашит.

Четвърта част – бие около гърловината

Отново започваме с кука 2,5 и изваждаме от гърловината 72 бримки, като правим само 2см ластик.

Пета част – бие на предната част от ляво (отгоре)

На кука 2,5 – изваждаме от левия край на бието на гърловината, от страничния ръб на гърба и от левия ръкав на реглана – 72 бримки. Правим отново ластик то 2см.

Шеста част – бие на дясната част на лицевата страна (отгоре)

Кука 2,5 – същата процедура като на стъпка 5, правим ластик само от 1см. Минаваме към оформяне на няколко иглика за копчета.

Накрая всичко е готово. И можете да се радвате на дрехата. Ако имате мостра, която да гледате, ще бъде още по-лесно. Има много онлайн и видео уроци по темата, които правят задачата в пъти по-лесна и човек може да придобие основна представа. Съветваме ви да започнете с такива, които само да гледате, а след това и да опитвате.

Източник: Pleta.bg