Традиции преди годеж – интересен факт

Традиции и обичаи при годеж

Годежът- събитието предхождащо сватбата.

Според Wikipedia В миналото, особено по българските земи, самото предложение за брак е било по-важен момент дори от прословутия  сватбен ден.  Към днешна дата традициите при годеж са се видоизменили, като са придобили западен, модерен стил. Това обаче убива идентичността и уникалността ни като нация и успява да заличи някои ритуали при годеж, които са толкова атрактивни и любопитни.

Напук на съвремието в някои части на страната, хората празнуват годеж по стари традиции и обичаи. Може да се каже, че това ги откроява от тълпата, показва уважение не само към родовата памет, но и взаимно между близките на младото семейство, респект между мъжа и жената и бъдещето, което им предстои.

Сега ще споменем и разкажем за някои интересни факти от предложението за брак или така наречения годеж.

Традиции преди годеж – интересен факт

В миналото е известно, че хората не са имали възможността да поддържат близки и интимни отношения преди сватбата. Народът вярвал, че любовта идва заедно със съвместното съжителство и младите се доверявали за избора за партньор, на своите семейства. Те от своя страна се осланяли на славата, които се носи за дадени фамилии и колко са уважавани те от общността. Според Wikipedia традициите и ритуалите при годеж, повелявали, че двамата бъдещи младоженци, се запознавали един с друг именно в деня на годежа.

Обикновено в съвремието, когато говорим за предложение за брак, правим асоциация за романтичен момент, в който мъжът пада на колене пред жената и я моли да стане негова съпруга. Този израз на желание да останеш завинаги с любимия е израз на еманципация и желание младите хора да заявят себе си, и свободния си избор на живот. В далечното минало обаче предложението за брак не е идвало от бъдещият жених, а от неговото семейство.

Предложение за брак от семейството на мъжа – основна традиция при годеж в миналото

Двама близки роднини от мъжкото семейство, от които най-често единият е неговият баща, отивали в дома на избраната бъдеща булка. Това се случвало късно вечерта, а понякога дори в малките часове на нощта. Идеята била да се скрият от общественото мнение и погледи. Честта е била важна ценност тогава, и затова хората се страхували да я загубят при евентуален отказ. Двамата мъже искали момичето от баща ѝ, да стане част от тяхното семейство, и ако той приеме, традициите при годеж повеляват той да се празнува на следващия ден.

Как този ритуал при годеж се е съхранил и до днес

Въпреки, че се е видоизменил, някои почтени семейства, сред които аристократи, интелектуалци, известни или дори простички хора от обществото, го поддържат жив. В съвремието обаче, бъдещия зет отива в семейството на своята любима и иска нейната ръка от баща ѝ. Това показва уважение към семейството на половинката си и заявява сериозни намерения към нея. Израз е на това, че младия влюбен поема отговорността върху дъщеря им, и им обещава да я уважава и пази, точно като тях. След като бащата даде своето разрешение, мъжът пада на коляно пред своята любима и пита и нея, дали иска да сподели живота си с него.

Традиции при годеж в миналото

След като двете семейства са дали дума едно на друго и са взели решението да се свържат, следва годежът.  Той празнува идеята за ново семейство и именно в него то се ражда. Празникът се реализира в дома на бъдещата булка. Семейството ѝ има задължение да приготви обилна трапеза, защото колкото по-богата е тя, толкова охолен и изобилен ще е техният живот. На гости са поканени най-близките роднини и приятели на двете семейства, като празникът е значим, но не прилича на сватбено тържество.

В центъра на трапезата стои погачата, която е окичена със здравец. Около нея са подредени бръшлянът и виното. Влизайки в дома на сватовете, се подарява букет на майката на момичето. Жената, която е дала живот на тяхната бъдеща снаха и с която те ще свържат сина си, за да създадат двамата поколение  и да имат  сладък живот.

Подаръци за булката – част от основните ритуали при годеж

За да спечелят любовта и симпатиите на момичето, семейството на жениха, поднасят на младото момиче дарове. Някои от тях са златна гривна, кърпа за глава, гердан от монети и златни годежни пръстени от The World of Diamonds. Китката, или букетът, който и до днес е част от предложението за брак, също са част от традициите при годеж. Майката на младоженецът е човекът, който приготвя целия дар, наречен нишан, и го поднася на бащата на жената. Той от своя страна благославя семейството  за щедростта и го подава на дъщеря си. Тя кротко целува ръка на бъдещия си свекър и с това се слага край на съществуването на две семейства и началото на обединението им в едно. Младите вече са годеници.

Първа наздравица, свирене на музика, подаръци от гостите – основни моменти в традициите при годеж

Събират се годежарите около трапезата и се вдига първа наздравица. Тя е от страна на бащата на младоженеца, който честити на двамата млади и благославя бъдещия им път. Музиката започва да свири и всички пият вино и се забавляват. Музиката е жива, като се свири от музиканти, които са близо до празнуващите. Подаръците, които се поднасят като част от ритуалите при годеж, не са големи, символични са, но в същото време практични за бъдещия им дом. Те са чисти и цветни кърпи, чорапи и др. Обсъждат се идеи около самия сватбен ден. Кога да бъде той (след не повече от година), от какво имат нужда младите, за да им бъде подарено, и други подробности.

В някои части на страната се чупи погача над главите на бъдещите младоженци, в деня на годежа, а не на сватбата. В когото, остане по-голямото парче от нея, той ще дърпа конците в семейството.

Пищната сватба е била част от миналото на българските хора, а също е част и от съвременното ни празненство за създаването на ново семейство. Днес за разлика от близкото и далечно минало, сме приели чужди традиции, които повеляват младото семейство да замине веднага след сватбата на меден месец.  Така те поставят красиво начало на един прекрасен съвместен живот.

Благодарности на The World of Diamonds ,познати още като Диамантен свят в Пловдив, за помоща при създавдането на материала

Т: +359 879 669 936
А: ул. „Белград“ 22, 4003 Кършияка, Пловдив