Фил Наит - Nike

Фил Найт – човекът зад спортния гигант Nike?

Според нашият доверен източник Lotus-Sport от около пет години Nike е предпочитана спортна марка в множество категории – от професионална екипировка до дрехи за ежедневието. Главно обаче вечният конкурент на Adidas и Puma се откроява със своите уникални, различни от всички останали, супер удобни и предимно висококачествени маратонки. Маратонките, всъщност, са онзи тип стока, с която Nike успява да си проправи път в далечните 60-те години на 20 век.

Фил Найт – човекът създал първите маратонки Nike

В средата на миналия век един чудак на име Филип Найт си вкарва мухата, че е способен да се пребори срещу ненадминатите гиганти в спортната индустрия, Adidas и Puma. Нещо повече – възпитаникът на Станфорд, който, междувременно, е и страстен бегач на средни и дълги разстояния, си поставя и допълнителна, на пръв поглед невъзможна за изпълнение мисия, а именно да създаде спортни обувки с качеството на Adidas и Puma, но със значително по-ниска производствена стойност и крайна пазарна цена. В началото никой не вярва в начинанието на Филип Найт, освен неговият приятел и бивш треньор по бягане, Бил Бауърман. Двамата се обединени от уникалната си мания по перфектните обувки за тичане. Когато са насаме те дори измисляли нови концепции, макар и само на хартия, затова как съвременните професионални маратонки могат да подобрят резултатите на спортистите. В резултат на това, през 70-те години Фил Найт решава, че обувката по калъп (взета назаем от модел стари обувки на собствената му жена) са най-доброто решение за тичане на маратони, а японската работна ръка е достатъчно евтина, но и качествена, за да ги създаде.

Началото на Nike

Така Фил Найт поставя началото на спортния бранд Nike – с японско производство и дизайн на стара женска обувка. Но гениалният откривател имал и друга силна страна. Той успява да пребори не само с находчивост конкуренцията, но и с уникален маркетинг – стратегия, която съвсем не е била толкова популярна за онези времена. В последствие, маратонките на Nike придобиват такава популярност, че и до ден днешен болшинството от професионалните спортисти и любителите се кълнат, че по-комфортни обувки за тичане и тренировки от тези на Фил Найт няма!

Няколко интересни факта за основателя на Nike, за които дори и не подозирате

В момента Фил Найт продължава да ръководи и следи отблизо случващото се в Nike. Освен това, според списание Forbes той държи силно позицията си на един от 50-те най-богати мъже в света. За Фил Найт има дори създаден документален филм, който поражда огромни скандали в медиите. Малко след дебюта на филма в официално интервю Фил Найт е бил разпъван на кръст за практиката му да използва евтина работна ръка от Индонезия. Въпреки всичко това, този гениален стратег продължава да бъде боготворен и от бизнес средите, и от обикновените потребители. Ето и няколко факта, които, със сигурност, не знаете за Фил Найт:

  • Носи почетна титла на старши лейтенант в Американската армия
  • Образованието му няма нищо общо със спорт, маркетинг или бизнес. Фил Найт завършва счетоводство
  • Приятелите му го оприличават като пират и често го наричат Бялата къртица и заради външния вид, и заради характера му
  • И до днешен, в своите 60, Фил Найт продължава да тича по около 30 километра дневно

Източник Lotus-Sport