Цена на сватбен фотограф в София

Услугите на опитен професионален фотограф не са евтини. Ако не искате да експериментирате с млади фотографи, определено не препоръчваме да спестявате по този въпрос. На срещата незабавно посочете възможността за поръчка на пакет от услуги с отстъпка, опции за „пакети“ и други финансови нюанси – като правило всички въпроси се обсъждат индивидуално. Цената за сватбен фотограф в София, е най-добре да се определи след среща и да се уточнят детайлите на сватбата и от какво имате нужда.

Трябва още в началото да си изясните важните въпроси, какво точно искате, как го искате, 1 или двама фотографа ще са необходими, ще имате ли и видеограф, ще позлвате ли дрон и т.н., колко часа ще са необходими да ангажирате екипа. От всички тези фактори може да се изчисли индивидуална цена и отстъпка за вас. След колко време ще получите снимките, на какъв носите, обработени ли ще бъдат и т.н.

Отделен въпрос е и за помощник фотограф, или вторият фотограф на вашата сватба, докато главният фотограф, фотографира едно, колегата му може да хване други моменти и детайли в различните стъпки и етапи на сватбата Ви. Съветваме ви да не отказвате тази „допълнителна опция“, тъй като е трудно за един фотограф да улови едновременно изхода на булката и сълзливите очи на баща, който гледа дъщеря си. Тези моменти са безценни!

Пребройте внимателно. Понякога ниската цена на работата на начинаещ, като се вземат предвид всички „допълнителни разходи“, може да се окаже равна на цената на работата на професионалист, която като правило вече включва всички допълнителни опции.

За да избегнете неприятни изненади в сватбения си ден, не забравяйте да подпишете договор с всички изпълнители. Ако някои точки не са изпълнени правилно, винаги можете да поискате обезщетение, а без документални доказателства това е невъзможно.

В договора с фотографа трябва да се посочва:

Права и задължения на страните  – с ясно описание на всички нюанси

Публичност – разрешено ли е да публикувате вашите снимки в различни ресурси от името на фотографа

Работно време – брой работни часове

Точен час – график за снимане и време за получаване на снимки

Форматът за получаване на изображения е на флашка, под формата на фотокнига, в електронен формат и др.

Брой снимки – какъв процент снимки ще бъдат обработени и колко снимки ще получите

Присъствието на асистент на фотограф – ще присъства ли и цената на услугите му

Специални условия на работа – трансфер и хранене

Плащане – сумата на аванса и окончателното изчисление

Документите трябва да бъдат правилно попълнени в два екземпляра и съхранявани от всяка от страните до края на сътрудничеството. Можете да се ограничите до устно споразумение, но печатният вариант е някак по-спокоен.

 Обърнете внимание на стила на снимане на фотографа. То задължително трябва да съвпада с вашето усещане за сватбата и светогледа като цяло.

Въпреки всички съвети как да изберете сватбен фотограф, личната симпатия все още ще бъде основното изискване. Харесват ли ви всички работи в портфолиото, нямаше неудобни паузи по време на срещата, удобна ли беше комуникацията и човекът е професионалист в своята област? И така, този специалист ви трябва, именно той ще ви помогне да запазите щастливите си усмивки, така че след много години все още да е вълнуващо да преглеждате снимки.