Неудобно ли е търсещите работа да задават въпроси за заплащането по време на събеседването?

Заели сте се сериозно с търсене на работа? В този случай ще ви бъде от голяма полза да научите неудобно ли е търсещите работа да задават въпроси за заплати по време на събеседването.

Първо, кандидат, заинтересован да получи определена позиция, се стреми да се покаже от най-добрата страна, да направи най-приятното впечатление. В интервюто той говори за всички свои заслуги, компетенции, качества и в този смисъл, подобни меркантилни препратки /въпроси за заплащането/ на такъв „идиличен фон“, се считат за не много подходящи. Ето как най-чето се мотивира в този случай кандидатстващият за работа –  „А бе, те нека ме наемат, а след това ще видим.“

Работодателят от своя страна разбира, че такъв скромен служител е дар Божий, защото той може да бъде експлоатиран докрай, без да се притеснява особено за материалната си облага.

Много често битува мнението, че да се говори за пари на интервю за работа не е много удобно, дори някъде унизително. Това е мит, който може да бъде развенчан съвсем лесно от най-обикновени логически разсъждения. Ако отидете да пазарувате в магазин, ще вземате ли продукта без да се поинтересувате от цената му? Разбира се, че не! Дори първо ще разберете колко струва, а чак след това ще проверите качеството му. Вашите услуги на пазара на труда също са също такъв един продукт, те имат качество и съответно – цена.

И ако не обявите „цената си“, те просто няма да ви купят. Не забравяйте за това – не само когато кандидатствате за работа, но и когато чувствате, че заслужавате повишение на заплатата. Но за да обсъдите свободно размера на заплатите с потенциален работодател, решете предварително какъв е минимумът, който може да ви заинтересува. И вече на базата на това, може да започнете сериозните преговори. Не се притеснявайте, всеки работодател ще оцени, ако насреща му стои кандидат за работа, който има добра преценка за способностите си и знае какво иска.

Източник: nameri-rabota.com