ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТТА И НИЩОПРАВЕНЕТО

Когато чуя за благотворителна организация в мен започва да се надига нещо средно между ирония и погнуса. Обикновено чувам за такива фирми, когато са присвоили, измамили или пропилели пари. Вчера ме поканиха на презентация на една благотворителна организация, работеща в Африка – клише, нали? Ако всички пари, събрани за Африка, отиваха действително за Африка, там щяха да са се установили новите емирства. Отидох все пак – малко почивка и ала бала насред работния ден.

John W. Henderson, center, Assistant Secretary of the Air Force for Installations, Environment and Energy, and Mark A. Correll, right, Deputy Assistant Secretary of the Air Force for Environment, Safety and Infrastructure, met with Restoration Advisory Board members to hear concerns and provide an update on PFOS/PFOA investigation and remediation efforts at the former Wurtsmith Air Force Base in Oscoda, Mich., April 24, 2019. (U.S. Air Force photo by Malcolm McClendon)

Чакаха ни двама от ръководителите на организацията – сравнително възрастни хора, загубили обичайния си розовичък английски тен – екипирани с кофа отвратително кална вода и някаква пластмасова джаджа. Стивън и Питър. Щели да се отчитат какво правят с дарените пари.

В момента, в който започнаха да разказват за работата си, всякакъв скепсис ми се изпари незабавно за сметка на възхищение от тях като хора и срам, че ние даваме толкова малко, а живеем толкова добре. Организацията работи в Уганда от 15 години. Всички работят безвъзмездно. В Уганда или поне в регионите, където работят те, течаща вода няма. Тоалетни също няма. Жените и децата носят вода от най-близкия водоем, който често е на километри път пеш. Изразходват по 4 часа на ден за носене на вода от нещо, което прилича на локва кална вода и от което се обслужва целия район – хора и животни. Това, което прави организацията е, да капсулова тези естествени водоеми, да насложи камъни като естествен филтър на водата и да направи чешми, така че чистата вода и мръсната вода да бъдат отделени. Водата от тези чешми се тества, за да се определи дали качеството е вече в допустимите граници. Чешмите не изглеждат естетически изпипани и не са скъпи – цялата процедура обикновено успява да се вмести в 500 британски паунда. Преди да са събрали парите за някой проект, не го предлагат на местните хора. Те са много честни, казват, и биха били много разочаровани, ако обещаем нещо и после поради невъзможност не го изпълним. Поканиха ни да помогнем с труд при някой от проектите там, но добавиха, че местните хора много държали сами да вършат работата по почистване и строене на чешмите, така че нямало много свободни места. Очите им светеха на тези двама мъже, изсушени от слънце и вятър, като ни разказваха за хората там, за чешмите, за чисто техническата работа. Казват, че хората в Уганда били възхитени. Сложили големи контейнери за дъждовна вода като с подръчни средства измислили  метод как да изхвърлят първата дъждовна вода, която измива покривите от прахта и мърсотиите и да складират вече поизчистената вода. В училищата там било обичайно децата да не пият вода по цял ден – те били свикнали. Донесли им малки бидончета с канелки, за да пият децата през деня и посещаемостта на училищата се вдигнала значително. Построили нужници – като тези, които знаем от село. Дупка в земята. И при училищата увесили малки съдове с вода, вързани на дървена рамка, които се накланят с помощта на въженце и крачен педал, за да пускат вода – за да си мият ръцете хлапетата, нещо, което преди не са правили. Простичко.

Когато рапочнаха разказа си за Уганда, го започнаха с нещо, над което не се замисляме – използваме питейна вода за тоалетните си, имаме тоалетни, имаме чешми, мием си колите с питейна вода… Ние сме щастливци. А там пият нещо, което е кафяво на цвят и трябва да извървят километри, за да стигнат до него. Тези хора можеха да стоят пред телевизорите си и да се почесват, да пият бири, да ядат на корем, да ходят на екскурзии. А те ходят в Африка, нагазват в калта и прахта, стоят с часове под силното слънце и мятат тухли и камъни. Около нас има толкова много малки Африки, нашите лични Уганди, на които можем да дадем съвсем малко от времето си и да направим разлика. Ако влагахме времето за шляене, блеене, писане на гневни постове и писма, мразене и ядосване в нещо хубаво за някого, щяхме да бъдем по-добри хора, по-щастливи и удовлетворени. И тогава нямаше да мразим, защото светът ни щеше да е хубав, светът, вътре в нас.

50 пенса на седмица е членството в тази организация, което е нищо. Който иска, може да си планира годишната отпуска и по този начин – помагайки. Давам линк към организацията и хората, защото са чудесни, заразяващи и светли. Но – не е нужно да е организация, нито е нужно да е Уганда, или да бъде чешма. Това, което е нужно, е да бъдем по-добри и да си помагаме.