Идеи за декорация на баня: Баня в японски стил

Япония е страна, която значително изпреварва останалия свят по технологичен прогрес. Но има още едно нещо, което я отличава от останалия свят – страстната й любов към природата и грижата за околната среда.

Какво можете да използвате за украса на вашата баня, като се има предвид, че японският стил използва комбинация от авангардни материали и естествени суровини?

Заложете на естествени материали

Най-често използваните материали включват: дърво, бамбук, стъкло, камък – както естествен, така и изкуствен, метал, пластмаса и мозайка.

Тъй като японският стил се основава на минималистична концепция, използването на декоративни елементи трябва да бъде сведено до минимум. Също така декорациите не трябва да изпъкват твърде много, а следва органично да се вписват в интериора, като същевременно подобряват стила на банята.

Украсата в ориенталски стил ще помогне много за подобряване на естетиката, защото когато повечето елементи са с европейски дизайн, ориенталският привкус помага да се създаде уникален ефект.

Японците са перфекционисти. Тази черта се отразява в предпочитанията им към интериорния дизайн. Всеки отделен елемент се управлява от ясни правила. Фокусирайте се върху хоризонтални линии, които визуално разширяват пространството. Силуетите трябва да са пропорционални. Формата на всички интериорни елементи трябва да е ясна, лишена от абстрактни фигури, неравномерни линии или гладки преходи. Също така, колкото повече прави ъгли има в интериора, толкова по-добре. Акцентът е върху хоризонталните линии, тъй като те визуално разширяват пространството.

Подходящи мебели и материали

Плетените шкафове и рафтове са добре дошли. Бежовото дърво е чудесно за бани японски стил. Но е важно да не претрупвате стаята с мебели. Също така е препоръчително да се поддържа основната идея на дизайна. Красотата на Изтока и очарованието на естествените материали могат да бъдат органично съчетани, като се допълват взаимно и създават изразен синергичен ефект в атмосферата.

И не забравяйте – японският стил предлага максимална свобода за изразяване на дизайнерски идеи, дори и при ограничено пространство.

Източник: bania24.com