Топ митове свързани с електронните цигари

За всичко в глобалната мрежа си има огромен брой митове и легенди, които свободно си обикалят във виртуалната орбита и ни карат да живеем в заблуда. Електронните цигари не правят изключение в това отношение. Напротив, оказа се, че около тях има доста митове за разобличаване и разбиване. Така че да не губим време, а директно да пристъпваме към тази нелека задача. Ето ги и топ митовете за електронните цигари, битуващи в интернет пространството (а и не само, между другото…):

Електронните цигари са на път да бъдат забранени

Няма такова нещо. Никъде не се говори за забрана и спиране на електронните цигари от продажба. В действителност, продължават дебатите относно негативния им ефект. Такъв няма как да няма, но много повече са научните доказателства относно намалената вреда на електронните цигари по сравнение с обикновените. Едно обаче е сигурно: няма закон, който да забранява електронните цигари.

Електронните цигари са като обикновените, тоест не можете да ги пушите на закрито

Точно обратното. Можете да си пушите спокойно своята електронна цигара егот в бара, в кафенето, в ресторанта и във всяко частно или публично закрито място. Всъщност, една от топ причините продажбите на електронни цигари да се е покачила за последните няколко години, е именно въвеждането на масова забрана в ЕС да се пуши на закрито. Електронните цигари са алтернативата, която остава позволена.

Когато свърши, електронната цигара отива на боклука

Това не е вярно, електронната цигара няма срок на годност. Тя може да се презарежда и да се ползва доста време. Вероятно, хората, които са разпространили този мит за електронните цигари, просто ги бъркат с електронните наргилета. Последните наистина са „програмирани“ така, че когато течността им приключи (а тя е в количество равно на точно определен брой дръпки), вече не могат да се използват.

В електронните цигари има същото количество никотин

Абсолютно грешно. Намаленото количество никотин в електронните цигари е основният довод на техните производители да ги определят като по-малко вредни от класическите цигари. В допълнение, те напомнят, че в електронните цигари няма и други вредни вещества за разлика от цигарите – катран и токсини.

Електронните цигари ти гарантират спиране на цигарите

Никой не може да ви гарантира подобно нещо. Има редица проучвания, според които електронните цигари допринасят за по-лесното справяне с вредния навик. В повечето от тях се говори за намаленото количество никотин и привикването към новия навик, електронните цигари, като топ причина за по-лесно спиране на цигарите. На практика обаче без реална воля и желание от ваша страна трудно можете да спрете каквото и да е било.

Пасивното пушене на електронна цигара е още по-опасно

Със сигурност, не ви съветваме да пушите електронна цигара пред деца. Но пасивното пушене и ефектът от него е сведен до минимум, когато обикновената цигара е заменена от електронна. Това е и едно от топ предимствата на електронните цигари. От друга страна, това е и една от причините електронните цигари да се позволяват на закрити места. Тук трябва да направим отметка, че в някои държави има забрана и за електронни цигари в затворени помещения.

Източник: vaper.bg