Благочестиви правила за иконите в дома

Канонът е един и същ както за църковния иконостас, така и за домашния.  Ако решите да създадете иконостас в дома си е добре да знаете какво представлява. Той не е просто положени на едно място икони, а създава атмосфера на духовно вглъбяване и тържествено настроение. Ето защо вярващите българи го украсяват в зависимост от своите възприятия за баланс и красота. За декорация най-добре е да си използват цветя, по възможност естествени, но може и изкуствени. В деня, в който се празнува Светата Троица иконите се украсяват с клончета бреза, а когато се празнува Връбница – клончета от върба.

Когато подреждате иконите във вашия домашен иконостас е добре да имате икона на Исус Христос. От лявата страна на тази икона може да се постави икона на Божията Майка с Младенеца. Икона с лика на Спасителя, според православието е най-важната за всеки дом, защото с нея се засвидетелства Боговъплъщението и вярата в спасението на човешкия род. Иконата, изобразяваща Богородица с Божия Син, е друга важна икона, защото чрез нея хората изразяват почитанието и обожанието си пред най-съвършената от земните хора. Тя се приема за най-чистия херувим и всички православни християни следва да я имат в своя дом. Тези две икони, както и останалите икони, които сте избрали или са ви били подарени, се полагат на изток, т.е. трябва да се закачат върху източната стена. Това правило се спазва в църковния олтар и важи и за този в жилището. Когато по някаква причина това е невъзможно, може да поставите домашния олтар там, където прецените за най-добре. Най-подходящото място е там, където иконите могат да се виждат най-добре.

Съществува правило, според което не трябва да има светски предмети около иконостаса в жилището. Не е желателно на същата стена да има статуи, картини,  плакати, календари и други. В близост до иконите не бива да има часовници, декорация, козметика и други. Желателно е дори телевизорът да не бъде твърде близо до домашния иконостас.