Защо си струва да ползваме качествено спалното бельо?

В сън прекарваме една трета от живота си. Готови ли сте да пропилеете толкова много време в безсъние заради лошото качество на спалното бельо? Ако отговорът ви е отрицателен, то значи тези редове са точно за вас.

Сънят е времето, когато тялото ни почива и се възстановява, а правилно подбраното спално бельо може много да допринесе за комфорта ни. И обратно – купувайки спално бельо с неподходящо качество, ще си навлечете ненужни здравословни проблеми.

За да запазим едновременно здравето, нервите и бюджета си, нека поговорим за това на какво трябва да обърнете внимание, когато купувате комплекти спално бельо.

Всеки комплект обикновено се състои от чаршаф, 1, 2 или 4 калъфки за възглавници и 1 или 2 завивки. Всичко зависи от размера на леглото и предпочитанията на потребителите.

Така нареченият двоен спален комплект е най-често срещаната опция. Той е предвиден за двойни легла с различни размери.

Преди да купите спално бельо, не забравяйте да проверите размера на леглото си. Височината на матрака също има значение!  Обърнете внимание на описанието в онлайн магазина или върху опаковката на продукта.

Коя материя за спално бельо е по-добра?

Материята за спално бельо може да бъде различна както по състав, така и по начина, по който са изтъкани нишките. Основните тъкани са памук, коприна, лен или смесени.

Напоследък и постелките от бамбукови влакна са много популярни. Този материал е създаден чрез обработка на дървесни влакна, като е доста плътен и издръжлив и има добри антибактериални свойства. Отличава се с мекота и блясък. 

Как да се грижим за спалното бельо

След като сте си купили спално бельо, не бързайте да се отървете от етикетите с инструкции. На тях има важна информация, включително как правилно да се грижите за комплекта. Обозначена е оптималната температура за пране, както дали тъканта може да се глади и как е най-добре да бъде изсушена.

 По принцип спалното бельо трябва да се пере на всеки пет до седем дни през студения сезон, а в топлия – на всеки два до три дни.