Как да изберем спално бельо за комфортен сън

Всеки човек прекарва една немалка част от живота си в леглото. А нашето здраве, настроение и кондиция зависят именно от качеството на сън. За да си гарантирате спокойна и здравословна почивка, е изключително важно да помислите за всичко, до най-малки детайли. Дизайнът на леглото, характеристиките на матрака, възглавницата, включително и спалното бельо следва да са с най-доброто възможно качество.

Нека сега да поговорим за спалното бельо, въпреки, че много от хората не му придават такова значение, каквото на практика заслужава. И това е голяма грешка, тъй като спалното бельо е в контакт с кожата ви през цялата нощ, респективно може пряко да повлияе на качеството на съня, като го направи по-здрав и спокоен.

Висококачествените постелки осигуряват релаксиращ и здравословен сън

Да, това е доказан факт! Повечето хора вероятно се чудят: „Как да изберем спално бельо, така че да е висококачествено и същевременно да ни бъде по джоба?“ 

Като начало ще поговори какви трябва да бъдат тъканите, от които се изработва нашето спално бельо и какви са изискванията към него. Според специалистите, при избора трябва да се вземат предвид няколко критерия.

За да се сдобиете с наистина качествен комплект спално бельо, непременно обърнете внимание на следните параметри:

  • опаковка и етикет
  • тъкан
  • плътност
  • шевове
  • мирис
  • размери 
  • дизайн
  • цвят

Защо опаковката е важна? Защото тя съдържа важна информация – от какви тъкани е изработено спалното бельо, как да го поддържате, както и всякакви други подробности по неговата експлоатация.

Що се отнася до тъканите, всеки сам може да избере най-подходящата, спрямо личните си предпочитания и това, колко е склонен да похарчи. Най-предпочитани са комплектите спално бельо от памучни и ленени тъкани. За предпочитане е да се спрете точно на такива, естествени материи, защото те осигуряват най-голям комфорт.

Качеството на изработка включва не само материалите, но и самото изпълнение. Здравите, равни шевове гарантират по-дългосрочна експлоатация.

По отношение на дизайна и цветовете, препоръчително е да ги съобразите с интериора на спалнята. Разбира се, по-сдържаните декори определено биха се освежили от по-ярки и свежи цветове.