Как да изберем подходящи прибори за хранене?

Приборите за хранене са ключов и задължителен елемент от всяка кухня. Покупката им може да бъде обвързана както с настаняване в ново жилище, така и с откриване на ресторант, а защо не и да се окаже оригинална и практична идея за подарък. Без значение какъв е поводът и предназначението на комплекта прибори за хранене – обновяване на декорация, изненада или просто необходимост – изборът им може да бъде нелек.

Разбира се основната причина да се сблъскате с известни трудности при селекция на перфектния вариант е наличието на огромен асортимент на пазара. Както е с повечето кухненски принадлежности и джаджи, така и с приборите за хранене ще срещнете море от предложенията. Няколко са насоките и важните фактори, с които е редно да се съобразите при избор на подходящи прибори за хранене, особено ако искате този избор да е информиран и наистина практичен, а и сполучлив. Нека ги разгледаме в редовете по-долу.

За кого или за какво ще се приборите за хранене?

Естествено, започнете с повода и местоназначението на приборите. Казваме това, защото ако ще подарявате прибори за хранене, обикновен модел на евтина цена няма да е особено добро решение. В случая трябва да заложите или на луксозен вариант, или на оригинален, автентичен, а защо не и хендмейд? Подобен е и случаят с покупката на прибори за вашия ресторант или на такива, които ще изкарвате само за специални случаи. Визията при подобна покупка доминира, но тя изисква и определена доза оригиналност, уникалност. Ако ще избирате прибори за хранене за подарък, съобразете се и с личните предпочитания, както и с начина на хранене на бъдещите им притежатели.

От колко и какви части да се състои комплектът прибори за хранене?

Няма стандарти в това отношение. Пазарът е достатъчно богат на предложения и е въпрос на вашите лични предпочитания и нужди какво точно ще изберете. В най-общи линии приборите за хранене включват в комплекта си следните елементи – вилица, нож и лъжица. Но много често към тях има алтернативи, например малка лъжичка за чай или кафе, специални ножове за рязане на месо, вилици за различните ястия в едно меню (салата, предястие, основно и така нататък). Някои специални комплекти могат да включват и вариации за децата, а дори и за най-малките – за бебетата. Имайте на предвид, че вариантът за по-голям комплект (например, с 10 вместо с 5 вилици) би ви спестил неприятности като необходимост от купуване на нов комплект заради повреда или загуба на някои части, както и инцидентно събиране на голяма компания в дома ви.

Разгледайте качествени сервизи за хранене тук: https://neostyle.bg/pribori-za-hranene

Кой е най-добрият материал за изработка на прибори за хранене?

Тук също няма еднозначен отговор. Защото за някои най-добрият вариант си остават посребрените и позлатени прибори за хранене, докато за други потребители подобна опция е чиста проба кич. При всички случаи тази алтернатива е значително по-скъпа от класическите. А класическите комплекти прибори за хранене са изработени от метал. По-добрата опция е неръждаема стомана. Иновациите на пазара предлагат и еко варианти като бамбукови прибори. Моля, имайте на предвид, че дори при класическите комплекти от неръждаема стомана има няколко опции, от които да избирате. Те са означени със следните числа – 18/0, 18/8 и 18/10. Зад тези числа стои съотношението между никела и хрома в структурата им, тъй като това са двата елемента, които на практика изграждат химичния строеж на неръждаемата стомана. Втората цифра след18-ката показва наличието на никел. За предпочитане е то да е по-високо, тъй като при 0-та, например, приборите са с 0% никел, тоест той липсва. Никелът е важен, защото благодарение на него се постига устойчивост и трайност, но най-вече резистентност към ръжда с годините.

Има ли такова нещо като удобство на приборите за хранене?

Разбира се, че има! Не ви ли се е случвало да се храните с красиви, но изключително неудобни за захващане нож и вилица в ресторант? А да ви се е струвало, че детето едвам вдига лъжицата, преди да заспи и борещо се със супата? Всички тези фактори са част от общата концепция, наречена удобство на хранене с подходящите прибори. В действителност, трябва да избягвате твърде тежките прибори. В един момент те стават некомфортни и за възрастните. Ще усетите разликата, преминавайки към по-лек вариант. А в крайна сметка, докато се храним, удоволствието е задължително, нали? От друга страна по-специфичният дизайн на вилицата, ножа и лъжицата може и да разчупва визията, но пък да създава неудобство при експлоатация. Добра идея е да хванете собственоръчно в ръка поне един елемент от приборите, а конкретно за ножа да проверите доколко остро (или прекалено остро и рисковано) реже.

Цена за сметка на качеството?

В никакъв случай! Приборите за хранене са част от онези инвестиции, които макар и да не са големи като стойност, не правим често във времето. Дори цената на комплекта да е сравнително ниска или средна, ако ще я даваме по няколко пъти на година поради повреда, значи тя не си заслужава. Качествените прибори за хранене са изработени прецизно, но и от правилните материали (напомняме – задължително с никел в съдържанието си, ако са от неръждаема стомана). Нещо повече – много често марката и производителят говорят сами по себе си доколко качествени са дадени продукти. Ако разполагате с аксесоари за кухнята и трапезарията, от които вече сте доволни, и техният „създател“ прави и прибори за хранене, заложете на него!

Няма как да не завършим с малко думи и за дизайна, визията на приборите. Освен че външността не трябва да е за сметка, на удобството, добре е тя да пасва на вашата кухня и най-вече на вашата трапеза. Помислете дали избрания от вас комплект ще се слее естествено с обстановката, в която се храните, включително с чиниите и съдовете, чашите, салфетника и останалата декорация на вашата маса. Разберете добре дали цветните прибори, които са ви допаднали, могат да се мият в съдомиялна, ако избягвате миенето на ръка, и задължително се осведомете за начина на поддръжка още докато сте в магазина или поне през инструкциите, добавени към комплекта.

Успех с избора! И не забравяйте, че храната се яде не само през устата, но и през очите. Така че, да, приборите за хранене са важна част от вашия режим на хранене и гощаване.

Източник: Neostyle