Как да се грижим правилно за спалното бельо?

Вероятно всеки поне веднъж се е замислил как правилно да се грижи за своето спално бельо,  за да е то винаги в перфектно състояние и да служи дълго. Сега ще се запознаем с няколко много важни съвета от специалистите.

 

Сменяйте редовно вашето спално бельо

Сменяйте чаршафите, калъфките и пликовете поне веднъж седмично. Можете да изберете за това конкретен ден от седмицата – този подход винаги работи добре, защото позволява да се следи точната дата на предишната смяна на комплекта.

Перете спалното бельо отделно, не го смесвайте с други дрехи

Преди пране, спалното бельо трябва да се сортира по цвят и състав, за да се запази яркостта на цветовете. Не го пускайте в пералнята заедно с дрехи и друг текстил, за да не повредите фината му тъкан. 

Памукът и сатенът трябва да се перат при температури от 40 до 60 ° C, синтетиката – от 30 до 40 ° C, бамбуковите тъкани – при 40 ° C, коприната – при температура 30 ° C.

Ако етикетът е отдавна махнат и не знаете състава на тъканта, не перете комплекта при температури над 40 ° C.

Важно е да запомните, че спалното бельо се пере чрез обръщане на калъфки за възглавници и завивки от обратната страна. Това се прави с цел всички шевове и ъгли да са добре опънати, а от лицевата страна структурата на влакната да не се нарушава.

Изберете подходящия препарат за пране

Подобно на други текстилни изделия, най-добре е да се използват меки, течни перилни препарати. Добре е да ги допълвате с омекотители, които да се грижат за влакната и да оставят приятен, нежен аромат.

Когато перете детски комплекти спално бельо, както и спално бельо за страдащи от алергия хора, не използвайте перилни препарати или ароматизатори. По-добре е да изберете специализирани или неутрални продукти, които са без изразени миризми.

Източник: https://spalnobelio.bg/