Защо всеки елемент в постелята ви е важен?

Ние, хората, често обичаме да си казваме, че сме това, което ядем. Но специалистите по сън пък твърдят, че сме толкова щастливи и здрави, колкото е и леглото ни. Оказа се, че всичко, което присъства в нашата постеля – от чаршафите та чак до подматрачната рамка имат ключово значение за начина, по който спим и си почиваме, начина, по който се събуждаме и дори начина, по който се чувстваме психически и физически.

Днес, ще се фокусираме върху това как отделните продукти за сън могат да ни навредят или обратно – значително да подобрят и здравето, и настроението ни.

Всичко започва от матрака

Вероятно по пътя на логиката за вас всичко започва от избора на конструкция за легло, но ако трябва да мислите не от естетична, а от здравословна гледна точка нещата стоя другояче. В действителност, по-практичния и разумен начин да изградите перфектната спалня, е като стартирате с избор на идеалния за вас матрак.

Чак тогава, по неговите параметри, можете да помислите в какъв стил да бъде леглото ви. Замислете се: вие спите директно върху матрака, а таблата на спалнята ви няма никакво отношение към фактори като удобство по време на почивка и комфорт за позата ви за сън.

Някои хора обаче спят върху топ матрак и са взели правилното решение

Топ матракът е един пожелателен, съвсем не задължителен, но много практичен продукт за сън. Той оправдава скъпата ви инвестиция в приличен – например, ортопедичен и с антибактериално покритие от алое вера и сребърни нишки – матрак. Идеята на топ матрака е от една страна протективна, а от друга – коригираща.

Във втория случай топерът ще ви спести доста средства, нерви и моменти на съжаление. Особено ако имате матрак, който се оказа не толкова удобен, колкото ви се иска, или поради захабяване, част от анатомичните му свойства са се изпарили и останали в миналото.

С какво друго можем да опазим матрака си?

Разбира се, че с протектори и калъфи за матраци. Това са иновативни, доста изгодни и страхотни решения за потребителите, които търсят възможност за изрядна и не толкова трудно постижима хигиена в спалнята. Матракът по принцип е развъдник на всякакви вредни за здравето ви „гнезда“ – бактерии, микроби, вирусни патогени и дори акари.

Най-надеждната защита от тези вредители е да го почиствате редовно, по възможност професионално. Ако това ви звучи крайно трудна задача, можете да си спестите и усилия, и средства чрез покупката на калъф или протектор за матрак. Той отлично ще предпазва вашия матрак, а когато сметнете необходимо го сваляте за секунди и пускате директно в пералнята за още толкова секунди. Така без никакви усилия запазвате матрака си свеж и чист!

Възглавницата – важно е върху какво залагаш главата си

Възглавниците, точно както и матраците, могат да ни създадат истински кошмар през нощта. Ако обаче изберете правилния продукт, той е способен не само да ви дари с необходимата доза сън и релакс, ами дори и да ви излекува. Знаете ли, че съществуват специфични ортопедични матраци, които облекчават симптоми като болки в раменете и шипове във врата? А сега едно предупреждение за дамите: неудобните, захабените, както и с несменяни редовно калъфки възглавници причиняват преждевременна поява на бръчки. Ужасно, нали?

Ако мислите, че нещо в леглото ви не е наред и това не е вашият партньор, обърнете се към Медико – онлайн магазинът с всичко нужно за перфектна почивка и здравословен сън.